IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Vjosa Osmani Sadriu: „Predana majka i supruga, izuzetno hrabra žena“… (foto i video)

Vjosa Osmani Sadriu postala je najpoznatija žena na političkoj sceni Kosova kao kandidatkinja za Predsjednika Demokratskog saveza Kosova (DPK)…

PRIŠTINA: Kosovo, Zanimljivosti, vijesti, nedelja 04.04.2021…20.45… Vjosa Osmani Sadriu: „Predana majka i supruga, izuzetno hrabra žena“… (foto i video)

TEK SE NEDAVNO U diplomatskim krugovima nezvanično pominjala tek i mogućnost da postane nova kosovska predsjednica ili šefica diplomatije, ukoliko uistinu bude postignut sporazum sa pokretom Aljbina Kurtija, „viđenog“ za novog premijera.

Osmani Sadriu je nedavno poručila da neće dozvoliti da i promjena granica bude tema nastavka pregovora sa Beogradom. Takođe, ona je napomenula je da će takse od 100 % na srpsku robu biti ukinute „ako Srbija pruži podatke o 1.700 nestalih“. Ipak, istovremeno je istakla da će voditi briselski dijalog, „jer takvim procesom treba i to da rukovodi osoba koja ne može da bude ucenjena“.

Pored bavljenja politikom, ona je predavačica na Univerzitetu u Prištini. Završila je osnovne studije na Pravnom fakultetu u Prištini, a master i doktorat odbranila je na Univerzitetu u Pitsburgu.

Uglavnom se bavi međunarodnim pravom. Bila je i poslanica kosovskog parlamenta, i predvodila je skupštinski Odbor za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije.

Čitaj još:   DARKO, PROKLINJE DAN, KAD JE PROBAO DROGU: Krivi samo jednu osobu...

Prošle godine bila je deo delegacije prištinskog parlamenta koja je trebalo da učestvuje na međunarodnoj konferenciji u Skupštini Srbije, ali se to nije dogodilo.

Kao zvanično obrazloženje, Narodna skupština navela i da je problem „registracija“ poslanika iz Prištine „nevažeća“. Ali sa Vjosom Osmani Sadriu se nedugo potom u Prištini sastao prvo sam lider LDP Čedomir Jovanović, koji je u tom gradu učestvovao u diskusiji o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Rođena je 17. marta 1982. godine u Kosovskoj Mitrovici. Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu. Bila je šefica kabineta bivšeg kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua. Zastupala je Prištinu i pred Međunarodnim sudom pravde, kada se ta institucija izjašnjavala o pravu Kosova da proglasi nezavisnost.

Pored albanskog, govori engleski, srpski, turski i španski. Sedam je godina u braku sa Prindonom Sadriuom, direktorom Odeljenja za bilateralne odnose u kosovskom ministarstvu spoljnih poslova. Ima dvije ćerke. NJen partijski „šef“ Isa Mustafa opisuje je kao „predanu majku i suprugu, izuzetno hrabru ženu“...

izvor agencije

Čitaj još:   Vic dana Mujo i novi način upucavanja...
PODGORICA Slanje vojnika na KOSOVO nije neprijateljski čin…

SVAKAKO DA Uoči Samita Zapadnog Balkana u Londonu, koji se Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Srbin nađen obješen o orah na Kosovu…

RTK na srpskom jeziku prenosi da je šef istražne jedinice Read more