IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OTIŠAO OMILJENI GLUMAC: Dobio dvije doze vakcine, a preminuo od korone, dr Kon pojasnio razloge…. (foto i video)

Dobio je obadvije doze vakcine, ali se uprkos tome zarazio opakim virusom koji mu je odnio život…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak. 05.04.2021…00.15…  OTIŠAO OMILJENI GLUMAC: Dobio dvije doze vakcine, a preminuo od korone, dr Kon pojasnio razloge…. (foto i video)

U jeku vakcinacije protiv korona virusa Srbija je izgubila dvojicu doajena glumačke, odnosno muzičke scene– Vlastu Velisavljevića (95) i Zafira Hadžimanova (77).

Dok je Hadžimanov dobio jednu dozu vakcine, kao težak srčani bolesnik nije uspio da dobije bitku protiv korone. S druge strane, Velisavljević je dobio dvije doze vakcine, ali se uprkos tome zarazio opakim virusom koji mu je odnio život.

Iako epidemiolozi sve vrijeme ponavljaju da vakcina ne pruža stopostotnu zaštitu, mnogi su postavili pitanje zbog čega može da dođe i to do smrtnih ishoda i kod osoba koje su potpuno imunizovane.

– Ne može se na osnovu pojedinačnih slučajeva zaključivati nešto opšte – kaže dr Kon.

– Ne znam tačno kada je dobio koronu posle druge doze. Može da se desi. Mi kad kažemo da je vakcina efikasna 78 odsto, to znači da 78 odsto stvara antitela, a 22 odsto nema antitela, ima neku zaštitu, ali može doći do smrtnih ishoda.

Član Kriznog štaba ističe da pojedinačne slučajeve ipak ne bi trebalo i sve uzimati kao mijerilo.

Čitaj još:   Rus, uhapšen na Jadranu, mobitelom snimao golu djecu na bazenima...

– U Izraelu su pratili na više od 500.000 ljudi, pa onda imate nečovanu kontrolu, pa pratite dva mjeseca šta dešava onim koji su vakcinisani i koji nisu vakcinisani, koliko se pojavljuju te bolesti vakcinisanih isto i nevakcinisanih, i vidite da se 98 odsto manje pojavljuje obolevanje kod onih koji su vakcinisani u odnosu na one koji nisu. Na tako masovne brojeve onda imate na kraju da vakcina i te kako radi.

Kada se pojedinačni slučajevi izdvajaju, pogotovo kada je neko tako voljen kao Vlasta… Jako mi je žao što se to desilo, ali to ne može da se uzme kao mijerilo– prokomentarisao je dr Kon.

Na pitanje kada ćemo videti efekte vakcinacije odgovara da se oni već i vide.

– Efekti vakcinacije se vide, samo nisu toliko jasni. Vide se, recimo, to u Beogradu, gde je preko 32 odsto odraslog stanovništva vakcinisano, to je značajan rezultat. Vidi se i kada se uporede mesta koja su slična, sa različitim obuhvatom, vidi i gde je veći obuhvat dolazi do zaravnjenja.

Mi te rezultate već sada vidimo, s tim što jedna studija se ozbiljno radi i pokazaće u odnosu na sve vakcine, pa onda pojedinačno. Već sa jednom dozom zaštita je negde oko 80 odsto- zaključio je dr Kon.

Čitaj još:   JELENA NIKAD EMOTIVNIJA: Uputila se u Istanbul, jer joj je to najbolje utočište...

VIDEO: Otišao je Vlasta Velisavljević: Čuveni glumac preminuo je u 94. godini

Izvor Telegraf. rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more