IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OVO JE VLADIN RECEPT ZA NESTANAK CRNE GORE

Odlukom Vlade Crne Gore, koja može biti usvojena već sjutra na sjednici, Crna Gora može dobiti još 13 do 15 hiljada glasača koji imaju privremeni boravak, a sada su uglavnom državljani Srbije, Rusije i Bosne i Hercegovine.

Kako CdM saznaje Vlada je pripremila informaciju o izmjeni navedene odluke, u dijelu koji se odnosi na definiciju zakonitog boravka, pa će umjesto dosadašnjeg stalnog boravka, pod zakoniti boravak podrazmjevati i privremeni boravak.

S obzirom na to da ovo nije dio zakona, izmjene postojeće Odluke usvaja Vlada na sjednici, čime se izbjegava skupštinska procedura.

Uz navedeni broj, vremenom bi pravo glasa moglo da dobije još 20.000 građana, a evo i kako.

Trenutnom odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, propisano je da se pod zakonitim boravkom podrazumjeva stalni boravak.

U dijelu koji se odnosi na prijem u crnogorsko državljanstvo po osnovu braka sa crnogorskim državljaninom, izmjenom navedene odluke umjesto dosadašnjih pet godina stalnog boravka i tri godine braka, bilo bi dovoljno pet godina privremenog boravka i tri godine braka. Tako prilikom prijema u crnogorsko državljanstvo po osnovu braka, nije potreban otpust iz državljanstva države porijekla.

Protekom dvije godine prebivališta, a nakon prijema u crnogorsko državljanstvo, ova lica bi stekla i rezidencijalni uslov za ostvarivanje biračkog prava, te bi shodno tome bili upisani u birački spisak.

Tome se dodaje i činjenica da ukoliko se jednom licu odobri privremeni ili stalni boravak, članovi porodice istog po osnovu spajanja porodice stiču pravo na odobrenje boravka, pa djeca dobijaju prava kao i roditelji, a jednom stečeno pravo ne može oduzeti.

Prema informacijama do kojih je došao CdM, lica koja bi ovom izmjenom stekla uslov za podnošenje zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo, uglavnom su državljani: Srbije, Rusije i Bosne i Hercegovine, iz čega jasno proizilazi da bi došlo do enormnih promjena u registru državljana.

Čitaj još:   SUBNOR CRNE GORE: Odlučno se protivimo da četnički vojvoda ANDRIJA Rajo Mandić, bude na čelu Skupštine Crne Gore... (foto)

Da se ovdje radi o izbornom inženjeringu i potrebi da se pred eventualne prijevremene izbore koji su zbog postojanja Vlade koju niko ne želi, sve izvjesniji, govori i činjenica da je Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo i da će iz biračkog spiska brisati još 40.000 građana iz dijaspore.

MUP je pripremio Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, kojim je između ostalog, predviđeno i sljedeće:

-obavezna odjava prebivališta za svakog crnogorskog državljanina koji se iseljava u drugu državu, sa namjerom da u njoj stalno živi;

– odjava prebivališta po službenoj dužnosti, za crnogorske državljane, za koje se terenskom provjerom utvrdi da ne žive na prijavljenoj adresi.

Oduzimanjem prebivališta, ne samo da bi im se oduzelo i biračko pravo u Crnoj Gori, već i crnogorska lična karta, te prekinule sve porodične, socijalne i durštvene veze sa njihovom matičnom državom Crnom Gorom.

U skladu sa svim navedenim, a kako znamo da je birački spisak izveden iz četiri izvorna registra, i to: registar državljana, registar prebivališta, matični registar rođenih i matični registar umrlih, jasno je, da bi ove izmjene predstavljale potpunu izmjenu biračkog spiska, te ugožavanje temelja suverene i nezavisne države Crne Gore.

Takođe, navedene izmjene bi uticale i na demografsku strukturu stanovništva Crne Gore, pa samim tim i na rezultate popisa stanovništva.

Čitaj još:   Vuksanović Stanković poručila mandataru: CRNA GORA NIKADA NEĆE BITI SRPSKA ZEMLJA! (video)

Planirane izmjene i dopune su zaključci Savjeta za kontrolu biračkog spiska koji je formirala Vlada, a čiji je rad usmjeren na izmjenu seta zakona koji utiču na formiranje biračkog spiska, pa samim tim je jasno da nemaju namjeru da traže mišljenje od Evropske Komisije, iz čega jasno proizilazi koji je njihov krajnji cilj.

B.D.

izvor: CDM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more