IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROTESTI I INCIDENTI U CRNOJ GORI, VLADA ODLOŽILA RAZMATRANJE DRŽAVLJANSTVA

Nekoliko stotina građana okupilo se 8. aprila ispred sjedišta Vlade Crne Gore u Podgorici protestujući zbog najavljene namjere Vlade da spusti kriterijume za dobijanje crnogorskog državljanstva, a time i biračkog prava zasad nepoznatom broju ljudi koji žive u Crnoj Gori, a porijeklom su iz zemalja regiona.

Uz crnogorske zastave i druga obilježja, okupljeni skandiraju, “Nije naša Vlada!”, “Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana!” uz uvredljive poruke upućene članovima izvršne vlasti.

Protivnici Vlade Crne Gore pokušavaju da pristignu i iz drugih gradova Crne Gore, međutim, zbog epidemioloških mjera policija ne dopušta prolaz bez validnih dokumenata.

Tako je na izlazu iz Nikšića došlo do blokade magistralnog puta ka Podgorici, jer je grupa demonstranata zaustavljena od strane policije.

Na magistralnom putu je došlo do incidenta u kome je učestvovalo i službeno vozilo. Dva demonstranta su se popela na haubu vozila, ne dozvoljavajući mu da prođe. Međutim, vozač službenog vozila je krenuo i oba demonstranta su pala na asfalt. Poslanik opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Bošković je objavio video snimak incidenta sa lica mjesta i uputio zahtjev Upravi policije da objavi “da li je u vozilu PGCG301 bila porodica premijera Crne Gore sa službenim vozačem koja je danas gazila narod na putu NK-PG?”.

Čitaj još:   NOVI PAZAR, PRIJATELJI ZA ADELA...

Prema ranijoj najavi Vlada je trebalo da na sjednici razmotri izmjenu Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva kojom bi bilo omogućeno da državljanstvo Crne Gore steknu i osobe koje imaju dozvolu o privremenom boravku u državi. Međutim u prijedlogu dnevnog reda za današnju sjednicu Vlade, ta tačka nije uvrštena.

Do sada su za crnogorsko državljanstvo mogle da apliciraju samo osobe kojima je odobren stalni boravak u Crnoj Gori.

Zbog činjenice da je Crna Gora ima mali broj stanovnika, oko 620.000, sticanje državljanstva je veoma restriktivno, a nije dopušteno ni posjedovanje dvojnog državljanstva osim u izuzetnim slučajevima.

Aktuelne propise o načinu sticanja državljanstva donijela je vlast DPS-a koja je smijenjena na izborima avgusta 2020. godine, nakon tri decenije vladanja.

Novu vlast su formirali prosrpski Demokratski front (DF), Demokrate i Građanski pokret URA.

Vlada koju su te partije izabrale na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem sada namjerava da promijeni te propise.

Čitaj još:   NIKOLAIDIS- Kako je to moguće?! BOGAT SAM A UTAPAM SE...

izvor: radioslobodnaevropa

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more