IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Biografija gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić… (foto i video)

ZNA SE DA JE Najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava, a svoju tezu je odbranila na Pravnom fakultetu u Zenici…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, subota. 10.04.2021…13.55… Biografija gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić… (foto i video)

Benjamina Karić (rođena Londrc) je nova gradonačelnica Sarajeva, a to je postala na svoj 30. rođendan. Osim što je mlada, ona je i obrazovana žena, a politički je aktivna od punoljetstva.

Rođena je 1991. godine u Sarajevu, gdje je i zavšila osnovno, srednje i visokoškolsko obrazovanje. Od svoje 18. godine je članica SDP-a, a od 2019. je i potpredsjednica ove partije.

Diplomirala je istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je magistrirala radom “Pravni položaj Jevrejske zajednice u BiH od 1918. do 1945. godine.

Javnosti je od ranije poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava, a svoju tezu je odbranila na Pravnom fakultetu u Zenici.

Čitaj još:   RAJKO Cerović: DIVLJA DRITAN Abazović PO CRNOJ GORI, DIVLJA LI DIVLJA? (foto)

Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od studentice-demonstratorice, asistentice, više asistentice i docentice. Tečno govori engleski i njemački jezik.

BENJAMINA KARIĆ Autorica je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda s latinskog jezika, a učestvovala je i na brojnim konferencijama.

Dobitnica je i niza priznanja, a Univerzitet u Sarajevu joj je dodijelio srebrenu značku za postignuti uspjeh tokom studija.

Uzimajući u obzir to da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti Karić se izjašnjava kao Ostali…

http://iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more