IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZAPELO U NIKŠIĆU: BEČIĆ BIRA IZMEĐU ČETNIKA I EVROPE !?

Demokrate, naprasno, da bi izbjegle izbor Marka Kovačevića nameću priču da su oni pojedinačno najjača stranka. Osim toga, za Kovačevića lansiraju tvrdnje da će ukoliko bude gradonačelnik raditi za Miodraga Daku Davidovića, za koga kruže glasine da ga je u mladosti finansirao. DPS, sa druge strane, čini se da ne bježi od manjinske podrške, ali samo proevropski orjentisanim partijama

Od lokalnih izbora u Nikšiću prošlo je skoro mjesec, a još nema naznaka kada će biti formirana vlast. Iako su koalicija Za budućnost Nikšića i Demokrate najavljivali brzi dogovor od toga za sada nema ništa.

Prema pouzdanim informacijama portala Aktuelno, problem je nastao oko budućeg predsjednika opštine. Nosilac liste Za budućnost Nikšića Marko Kovačević, navodno, je sporan za Demokrate zbog svojih ekstrmenih četničkih stavova, što partiji Alekse Bečića u ovom trenutku može biti smetnja posebno nakon svega što se događa sa ministrom pravde Vladimirom Leposavićem.

Demokrate jednostavno ne žele da trajno izgube, navodno, epitet građanske partije. Kako je u pregovore uključen i pokret URA i bez čijeg jednog mandata Za budućnost Nikšića i Demokrate imaju većinu, izbor Kovačevića postaje vrlo problematičan.

Zbog svega toga, Bečićeva partija u razgovorima namjerava da koristi novi argument, a to je da su oni pojedinačno najjača stranka, jer imaju mandat više od Nove srpske demokratije koju personifikuje Kovačević.

Demokrate, kako tvrde njihovi izvori, imaju osnov da traže mjesto predsjednika opštine iz razloga što bi makar izbjegle osudu velikog dijela građanske Crne Gore, ali i međunarodne zajednice.

Čitaj još:   TUGA I AGONIJA: Tragičan kraj akcije spašavanja u Maroku, maleni nije izdržao... (foto, video)

-Dio Demokrata posljednjih dana lansira priče da je Kovačević vrlo blizak sa biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem. Već se govori o tome da ako bi Kovačević bio predsjednik opštine da bi to u suštini značilo da Davidović upravlja gradom pošto je jedno vrijeme biznismen navodno i finanasirao mlađanog Kovačevića. Činjenica je da Kovačević tokom kampanje uprkos oštrim riječima Davidovića nikada nije ništa negativno govorio za njega – navodi izvor iz koalicije Bečićeve stranke.

Sa druge strane, Za budućnost Nikšića ne dolazi u obzir da bilo ko osim Marka Kovačevića bude predsjednik opštine, pa po cijenu raspisivanja novih izbora. Tvrd stav Mandića dodatno je ojačan podrškom srpkog predsjednika Aleksandra Vučića koji je materijalno i logistički žestoko pomogao da koalicija Za budućnost Nikšića formira vlast u gradu pod Trebjesom. Demokratski front, takođe, ne želi da ponovi grešku nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine kada su Zdravka Krivokapića postavili za premijera i dali mu svu moć izvršne vlasti.

Ipak, postoji opcija da ne dođe do izbora, ali onda bi trebalo da dođe do prekompozicije vlasti. DPS koji je nastupao u koaliciji Evropski tim za Nikšić ponovo je nedavno saopštio da bi bili spremni da manjinski na lokalnom nivou podrže samo one partije koje su proevropske.

I to je očito mamac za Demokrate. Jer ukoliko Bečić nastavi sa Mandićem i Kovačevićem to bi moglo da ih “cementira” u partiju pročetničke ideologije. DPS je i nakon izbora jasno poručio da “samo snaženjem korpusa onih snaga koje Crnu Goru doživljavaju kao savremenu, multietničku i prije svega svoju državu, stići ćemo do zacrtanog cilja: boljeg života i evropskog standarda za sve naše građane”.

Čitaj još:   VIC DANA Polaže Crnogorac vozački ispit, po prvi put...

D.G.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more