IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VIŠEGRAD: Provokacije, Rusi došli pomoći “braću Srbe”, baš kao i u tursko- srpskim ratovima… (foto)

Riječ je o vojnicima iz Ruske Federacije koji su se na području Višegrada borili na strani tzv. VRS- a tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine…

VIŠEGRAD: BiH, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak. 11.04.2021.…17: 53… VIŠEGRAD: Provokacije, Rusi došli pomoći “braću Srbe”, baš kao i u tursko- srpskim ratovima… (foto)

U Višegradu je danas obilježen “Dan ruskih dobrovoljaca”. Kod istog spomenika poginulim ruskim dobrovoljcima na vojničkom groblju Megdan položeno je cvijeće uz prisustvo manje grupe ljudi.

Cvijeće je položio ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, načelnik Općine Višegrad Mladen Đurević, predstavnici Boračke organizacije Višegrad i Udruženje građana srpsko-ruska zajednica “Zavjet”.

Poginulim ruskim dobrovoljcima u Višegradu je 2011. godine podignut spomenik, a dan ruskih dobrovoljaca obilježava se svake godine 12. aprila na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska vojnika, a više ih je ranjeno. Ovaj datum je čak uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja Republike Srpske.

Riječ je o vojnicima iz Ruske Federacije koji su se na širem području tog grada borili na strani tzv. VRS-a tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Čitaj još:   NADVILI SE CRNI OBLACI: Kiša će padati do KRAJA NEDELJE zna se šta nas čeka OD PONEDELJKA... (foto)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je 9. aprila da je formiralo predmet na osnovu prijave Udruženja “Žena-žrtva rata”, a povodom najave održavanja obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu.

U dopisu upućenom Tužilaštvu BiH Udruženje traži da se hitno zaustavi i zabrani “okupljanje i veličanje ratnih zločinaca koji vrijeđaju preživjele žrtve članove porodica ubijenih, prognanike i povratnike”.

Prema zvaničnim podacima Vlade RS-a, u redovima VRS-a od 1992. do 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana.

Svjedokinja koja je preživjela silovanje u motelu Vilina vlas ispričala je jednom prilikom da su ruski vojnici bili prisutni u sobi u kojoj je silovana Jasmina Alispahić. Jasmina se u jednom trenutku otrgla ruskom vojniku koji je stezao okovratnik njene krvave košulje i kroz zatvoren prozor sobe na trećem spratu skočila u smrt.

U Višegradu je tokom rata ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, uključujući oko 600 žena i više od stotinu djece, stoga je obilježavanje za predstavnike udruženja žrtava dan koji provocira Bošnjake

Čitaj još:   PRAVDA ČEKA: Monstruozan zločin, 28 godina nakon žive lomače Višegrađani i dalje šute... (foto i video)

izvor Faktor.ne

VIŠEGRAD: Godišnjica zločina nad Bošnjacima, 3.000 ruža za 3.000 života…

Manifestacijom „3.000 ruža za 3.000 života“ Udruženje porodica nestalih „Višegrad Read more

PRIHVAĆEN PRIJEDLOG TUŽILAŠTVA: Radomiru Šušnjaru, optuženom za “živu lomaču”, određen pritvor

OČEKIVAN i idlučujući prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora, Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more