IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Ispraćen Jovan Divjak- Bosanac i Hercegovac sa dna kace… (foto i video)

U oproštajnom pismu svojim sugrađanima koje je pročitao njegov unuk, Jovan Divjak je sebe identikovao kao “Bosanca i Hercegovca sa dna kace“

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, utorak. 13.04.2021.…19: 43…   SARAJEVO: Ispraćen Jovan Divjak- Bosanac i Hercegovac sa dna kace… (foto i video)

Piše: Biljana Jovićević

Unuk Jovana Divjaka pročitao emotivno oproštajno pismo koje je njegov djed napisao prije smrti

Sarajevo se danas posljednji put oprostilo od generala u penziji Jovana Divjaka – predsjednika udruženja „Obrazovanje gradi BiH“. U oproštajnom pismu svojim sugrađanima koje je pročitao njegov unuk Gregor, Jovan Divjak je sebe identikovao kao “Bosanca i Hercegovca sa dna kace“ iako su njegove Sarajlije u nekim od njegovih i njihovih teških momenta skandirale „Jovo Srbine Sarajevo je uz tebe“ a prominentni pisci i kolumnisti iz regiona konstatovali da je on „najačasniji srpski general od 1945 do danas“.

Njegova već čuvena naredba je bila „ne pucaj“, francuski filozof Bernar Anri Levi  (Bernard Henri Levy) ga je zvao „moj general“, francuska država ga nagradila Legijom časti, a rediteljica Jasmila Žbanić učila svoju kćer svaki put kada su se susrijetali da je “ovo čovjek zahvaljujući kojem smo živi. Zapamti to dobro“.

Od četvrtka veče, 8. aprila kada je objavljena vijest o njegovoj smrti,  oni koji vjeruju da Jovan Divjak predstavlja sve one vrijednosti na kojima počiva humana i jedina moguća civilizacija s tugom su reagovali na odlazak čovjeka – heroja –simbola. Mnogi, uz fotografiju sa njim koju sa ponosom čuvaju. Iako nemam običaj postiranja ličnih fotografija na društvenim mrežama pridružila sam im se i postirala sopstvenu fotografiju sa čika Jovom staru tačno deset godina.

Čitaj još:   TUŽNA VIJEST IZ TUZLE: Dr Sead Jamakosmanović vrsni ljekar i humanista, preselio na Ahiret od posledica koronevirusa... (foto)

Upoznali smo se u neobičnim okolnostima i ne novinarskim poslom. Družili smo se u periodu kada ga je država iz koje potiče po rođenju progonila manipulišići interpolovim potjernicama.

Zajednička prijateljica Gordana Knežević se trudila da mu dane u Austriji do okončanja procesa prekrati tako što bi nas nekoliko iz Praga odlazilo do Beča da se družimo sa njim. Svi su ga poznavali od ranije osim mene. Sjećanjem mi proteklih dana veoma živo prolijeću sva ta druženja u neprijatnim okolnostima iako to po njegovom raspoloženju nikad ne biste zaključili- naprotiv djelovalo je da se više mi sjekiramo od njega– a da je on tu da nas oraspoloži umjesto obratno- stoj na glavi par minuta sa 74 godine, moja omiljena šetnja Šenbrunom i priča o upravo pročitanoj knjizi Orhana Pamuka „Muzej nevinosti“, njegovom dnevniku koji je vodio u tom periodu koji će kasnije objaviti „Oslobođenje“…

Kako tada tako i danas, smatram da sam imala nevjerovatnu privilegiju da upoznam čovjeka koji je „živi“ primjer svega onoga što držim za najveće ljudske vrijednosti-noseći to tako lako i u najtežim okolnostima kao da se samo od sebe podrzumijeva. Za njega se naravno jeste podrazumijevalo – no takvi su danas a i inače, znamo dobro, rijetki. Zbog toga je njegov fizički odlazak utoliko tužniji.

Prvom sljedećom prilikom kada sam posjetila Sarajavo odvela sam brata u kancelarije „Udruženje gradi BiH“ na Vracama da ga upozna. Kad smo se pozdravili sa njim moj brat je rekao „Kakav ČOVJEK!“. Da, rijetko se danas ukazuje prilika da upoznaš stvarnog narodnog heroja.    

Čitaj još:   LAUŠEVIĆ: Preležana bolest i vakcina ne štite od omikrona... (foto, video)

Ateista sam ili agnostik, kako hoćete, ali sam mom prijatelju koji jeste vjernik jutros poslala poruku sljedeće sadržine: „Ti znaš da nijesam vjernik ali vjerujem da to što čika Jova odlazi danas na prvi dan ramazanskog posta ima neke simbolike –ako Bog zaista postoji onda će se čika Jova danas s Bara preseliti pravo u dženet“. Saglasio se!  

Uz pjesmu Bella Ciao i vojne počasti Jovan Divjak, preminuli general Armije RBiH, sahranjen je na sarajevskom groblju Bare.

Izvor Antena M

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more