IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MJERKA LI DRITAN PRMIJEROVU FOTELJU?

Ne samo da postupcima, odlukama, kontrolom svega što radi Vlada, vicepremijer Dritan Abazović jasno šalje signal da ima ambiciju da preuzme funkciju premijera od Zdravka Krivokapića već je to fizički i učinio sinoć kada je iz premijerove fotelje (ili koriste istu fotelju) i dao izjavu za BBC.

Simbolika.

Možda NE i slučajna.

Sve češće se čuju komentari javnosti da premijer Krivokapić ne umije da rukovodi državnim aparatom, da često mijenja stavove, daje neprimišljenje izjave, nema autoritet donošenja odluka zvog uticaja što političara, što Srpske pravoslavne crkve.

Tu je izgleda potpredsjednik Vlade Crne Gore vidio šansu da preuzme kormilo.

Abazović, koji je zadužen za sektor bezbjednosti, ako je suditi prema onome što javnost ima priliku svakodnevno da vidi i čuje, želi da novu poziciju, onu najznačajniju.

Vjetar u leđa daju mi čak i srpski mediji u kojima je sve više kritika i napada na račun Krivokapića. Krivokapićev odnos prema Vučiću, ali i to što je zatražio ostavku ministra pravde Vladimira Leposavića, doveli su i dalje aktuelnog premijera do situacije da ga gotovo svi žele vidjeti van fotelje premijera. Demokratski front za to sada već navija javno.

No, krenimo redom, Abazović, od kako je formirana nova Vlada, a svakim danom sve više, kontroliše, govori i ponaša se kao premijer umjesto premijera.

On kontroliše i odlučuje o Budžetu, traži pomoć od Evrope kada je riječ o plaćanju kredita za auto put, sastaje se sa investitorima, privrednicima, bavi se integracijama, medijima, a tek usputno sektorom bezbjednosti gdje se i dešavaju najveći propusti koji bi mogli i te kako da ugroze povjerenje stranih partnera u Crnu Goru.

Čitaj još:   ŽANDARMERIJA SPREMNA: Opozicija nasilno pokušava da uđu u Skupštinu grada...

Do te mjere ide pozicioniranje Abazovića da je njegova “grupacija” tužilački zakon nazvala Dritanov zakon, kako bi on bio predstavljen kao neko ko je sposoban da sve to uredi u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i Evropske komisije, iako Abazović tu obmanuo crnogorsku javnost.

Situacija sa Krivokapićem i ocjenom da nije dorastao ulozi premjera podgrijala se kada je nakon izjava o Srebrenici i nepriznavanja genocida, zatražio smjenu ministra Vladimira Leposavića i to pod jakim nikad jačim pritiskom međunarodne zajednice.

Tu je “uletio” Abazović, saopštio je da je u Srebrenici bio genocid, i da ko to ne priznaje ne treba da sjedi u Vladi.

Sve ovo, ali i mnoga druga dešavanja dala su materijala srpskim medijima koji su ogorčeni na Krivkokapića. Sa druge strane, iz Srbije stiže podrška Abazoviću da treba da preuzme Vladu.

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević smatra da bi Krivokapićevo mjesto na čelu vlade trebalo da zauzme potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, jer je on, kako kaže, kao etnički Albanac na čelu građanske formacije, za sve vrijeme svog djelovanja nevjerovatno doprinio smanjivanju etničke distance između građana u Crnoj Gori.

Da dodamo i ovo, Abazović, očigledno, ima veću podršku u Srbiji nego u Crnoj Gori, pa je realan scenario da njegovu kandidaturu za premijera u Skupštini podrži najjača članica vlasti Demokratski front.

To bi ovom političkom subjektu koristilo na više načina: povratili bi kontrolu nad izvršnom vlašću i značajnije se miješali u donošenje odluka, sto im ne uspijeva u potpunosti kod Krivokapića, i poslali bi poruku crnogorskoj i široj javnosti da im ne smetaju manjinski lideri.

Čitaj još:   Zbog korone prekinuta fudbalska takmičenja u Crnoj Gori... (foto)

Faktički bi očekivali da Dritan samo figura na poziciji moći, dok bi DF pokušao da ojača svoje biračko tijelo i vratio dio glasača koje su im uzele Demokrate. U končnom, politički bi najlošije prošla URA čiji birači otvoreno iskazuju nezadovoljstvo politikom lidera partije.

Da li će Abazovićeva ambicija da bude na čelu Vlade biti jača od planiranog dugotrajnog pozicioniranja i jačanja URA-e, pokazaće vrijeme. Praksa u Budvi je, međutim, dokazala da je URA većim igračima poslužila samo kao oruđe u prelaznom periodu.

Piše: Miraš Dušević

izvor: CdM.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more