IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS BI SE I BOLESTAN RAZBOLIO: Vrijeme koje nas očekuje u narednih nekoliko dana… (foto)

Padat ĆE slaba kiša, a u višim područjima slab snijeg, vjetar sjevernog smjera, najniža jutarnja temperatura zraka između 1 i 4° C, a dnevna između 5 i 14° C…

SARAJEVO: Regija, Putovanje, vijesti, nedelja, 18.04.2021… 12: 53… DANAS BI SE I BOLESTAN RAZBOLIO: Vrijeme koje nas očekuje u narednih nekoliko dana… (foto)

Snijeg pada na planinama, a jutarnji minusi u drugoj polovini aprila nanijeli su velike štete poljoprivrednicima.

Šta se zapravo događa pokušao je pojasniti meteorolog Nove TV Nedim Sladić.

Sasvim je sigurno da je prva polovina aprila mjeseca 2021. godine završila kao hladnija u odnosu na višegodišnji prosjek 1981-2010. I subjektivni, ali i objektivni dojam potvrđuju temperature zraka niže nego je to uobičajeno za ovo doba godine.

Na multiplotu imamo prikazane maksimalne zabilježene temperature zraka za Sarajevo-Bjelave iz aprila sa sličnim karakteristikama uz metodu pomjerajućeg prosjeka tokom prve njegove polovine, a za tu analizu povrh 2021. uzeli smo 1997, 2003. i 2012. godinu.

Zanimljivo je da trenutno april iz 2021. dosta podsjeća na onaj iz 1997, dok su u bližoj vezi 2012. i 2003. Interesantan je uvid da je u svakoj navedenoj godini došlo do pada temperature zraka između 06.04. i 09.04.

Čitaj još:   Prognoza dana: Pretežno oblačno, popodne i navečer pljuskovi i grmljavina... (foto)

nedjelja, 18.04.2021. godine
Tmurno vrijeme, uz povremene padavine i zahlađenje, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, u noći problemi sa snom. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti i većim dijelom dana posvetiti pažnju odijevanju. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme. Lokalno su mogući povremeni slabi pljuskovi. Najniža jutarnja temperatura zraka između 1 i 5°C, a dnevna između 7 i 15°C.

U utorak pretežno oblačno vrijeme. Kratkotrajni lokalni pljuskovi su mogući širom zemlje. Jutarnja temperatura zraka između 2 i 6°C, a dnevna između 10 i 15°C.

iBalkan.net

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more