IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Vučić iz Beograda: Ponovo je čuo sve što MILO Đukanović nije rekao… (foto i video)

Srpski predsjednik zapravo čuo samo ono što bi želio da čuje, da bi mogao da priča ono što priča, da danas kaže jedno, sjutra drugo, preksjutra nešto između…

PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 19.04.2021… 10: 53…  Vučić iz Beograda: Ponovo je čuo sve što MILO Đukanović nije rekao… (foto i video)

Piše: Vesna Šofranac

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo se preksinoć, u emisiji Fokus b92, osvrnuo na intervju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića od 13. aprila, doduše ne spominjući ga direktno, ali spočitavajući posredno da je rekao nešto što Đukanović apsolutno nije izgovorio. Vučićeva interpretacija izgledala je ovakoPa čuli ste izjavu – „naši su se djedovi u Crnoj Gori borili protiv Srbije i Srba…i naši unuci će da se bore“. Kakav je to istorijski falsifikat. Kakve su to neistine. I niko ne smije na to da odgovori, jer će biti prokazan na najstrašniji način”.

Što je Vučić čuo je jedno, a evo što je predsjednik Đukanović  rekao:

“Da, kazao sam i ponoviću, nema nikakve sumnje da mi živimo vrijeme restauracije velikodržavnih nacionalizama, prije svega velikosrpskog nacionalizma. Dakle, rekao bih da smo se prerano obradovali nakon poraza te politike 90-ih godina da je ta ideja sahranjena…

Ta ideja očigledno nije sahranjena, i ne znam da li će ikada biti sahranjena na Balkanu. Dakle ovo sada zvuči malo pesimistično, ali ako su se naši đedovi borili protiv te ideje, i ako se mi borimo realnije je pretpostaviti da će se i naši unuci baviti sa tom retrogradnom idejom, nego da ćemo uspjeti da tu ideju sahranimo i da poštedimo Crnu Goru takvih iskušenja. Dakle, nema nikakve sumnje da je ideja velike Srbije ideja koja konzumira Crnu Goru, koja pokušava da Crnu Goru najprije posrbi, a onda učini sastavnim dijelom tog virtuelnog “srpskog sveta”.

Ništa od ovoga Vučić nije čuo, iako je, kako je sam kazao, “pažljivo slušao” intervju Đukanovića. Tim prije su njegove kvalifikacije još teže. Njegova interpretacija Đukanovićevih riječi je zapravo falsifikat koji pominje, nedopustiv jednom državniku, koji insistira na tome da strogo vodi računa o svakoj izgovorenoj riječi.

Na tome je insistirao u emisiji za b92 iako bi takvo ponašanje jednog predsjednika trebalo da se podrazumijeva. Vučić nije propustio priliku da pomene “pećinski nacionalizam”, poručujući ovoga puta da “pećinski nacionalizam” baštine oni koji bi da mijenjaju istorijske činjenice, koji bi da falsifikuju, da promijene sve ono za šta su se sami zalagali do prije deceniju, deceniju i po ili dvije decenije da bi mogli da budu na vlasti, da bi mogli da se dodvore nekom drugom od koga očekuju da im podrži opstanak na vlasti”.

Čitaj još:   OVOG JUTRA NAŠ SAVJET OD DERMATOLOGA: Koliko često treba prati kosu, ovo je prava istina... (foto, video)

Dva dana prije toga prozvao je predsjednika Crne Gore da je pećinski nacionalizam vezao za Srbe i Srbiju, što je još jedan falsifikat. Podsjetimo, predsjednik Crne Gore je u komentaru rezulata parlamentarnih izbora i onoga što se danas dešava u Crnoj Gori ocijenio da je alternativa evropskom putu Crne Gore “pećinski nacionalizam”.

Da je Vučić pažljivo slušao Đukanovića čuo bi i nastavak priče o alternativnom putu Crne Gore u kojem predsjednik kaže: “Sad se zna šta je alternativa. Alternativa je vladajuća koalicija čije dvije trećine predstavlja DF, partija koja neskriveno kaže da ne služi interesima Crne Gore, nego služi interesima velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma“.

Da li je Vučić mislio na Demokratski front kada je govorio o onima koji falsifikuju i mijenjaju istorijske činjenice, koji služe tuđim interesima. Koliko nam je poiznato to je u Crnoj Gori misija Demokratskog fronta iza kojeg je Vučić stao otvorenom  političkom, medijskom i finansijskom podrškom. Dakle, ako Vučić strogo vodi računa o svakoj izgovorenoj riječi, onda bi se u njegovim izjavama mogli prije prepoznati njegovi partneri i štićenici nego oni koje je imao namjeru da prozove.

Vjerovatno se ubzro može očekivati nova promjena Vučićeve retorike, jer se on sam “mijenja”. Umjesto da prepričavamo, najbolje je citirati što je tačno rekao predsjednik Srbije:

“Ja nisam neko ko se nije mijenjao. Mislim da se samo magarci ne mijenjaju. Ljudi se mijenjaju i uče. Zato sam strahovito obazriv oko svake riječi i izjave… Znam da je Srbiji najpotrebniji mir u ovom trenutku. Srbija ide brže od ostalih, izvinite svi drugi. I to je problem Srbije danas, što ide brže, bolje”.

Kakve veze sad ima intervju Đukanovića s  time kako se osjeća Vučić, koliko se promijenio i koliko brzo Srbija ide u odnosu na ostale u regionu? Nije baš jasno što je srpski predsjednik htio da kaže, osim ako nije u međuvremenu zaista pažljivo pogledao intervju crnogorskog predsjednika pa vidio da nije baš dobro čuo u prvobitnom slušanju…

Zato je ovoga puta pokušao da objasni kako su Srbi ugroženi jer u Vladi CG Zdravka Krivokapića imaju samo dva ministra, ubacujući u tu priču i nekog anonimnog ambasadora neke članice EU koja navodno ne dozvoljava Vladi CG da “Vučić i Srbija imaju svoja dva ministra”. To, kako reče, smeta, a ne smeta kada Tači, Kurti, Rama… imaju po pet šest ministara!

Čitaj još:   OPET DRAMA KOD KOMŠIJA: Eksplozija, gust dim, policija spriječila radnike da se vrate na posao... (foto)

Nešto je srpski predsjednik opasno pobrkao. Vlada Crne Gore je  jednonacionalna, jednovjerska, sa ministrima, pomoćnicima, savjetnicima, koji su ponajviše Vučićevi istomišljenici, kojima je Beograd centrala odakle se sigurno ne štite interesi države Crne Gore i njenih građana. Najsvježija potvrda toga, koju srpski predsjednik ne komentariše, jesu pokušaji izmjene odluke o crnogorskom državljanstvu, ili Zakona o registru prebivališta i boravišta, čime se mijenja demografska struktura Crna Gore, a iz biračkog spiska izbacije naša dijaspora.

Ništa od toga srpski predsjednik nije čuo, zapravo čuo je samo ono što bi želio da čuje, da bi mogao da priča ono što priča, da danas kaže jedno, sjutra drugo, preksjutra nešto između, ne obazirući se na to što njegova priča nema nikakvog činjeničnog utemeljenja ili ima taman koliko i njegova nedavna izjava da je Srbima u Crnoj Gori uskraćeno sve osim vazduha. Na to se danas nažalost svodi zvanična politika Srbije prema Crnoj Gori. Ne miješa se, osim što se miješa u sva unutrašnja pitanja naše zemlje pod njegovom dirigentskom palicom!?

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more