IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Nema dokaza za tvrdnje da je HARIS Đurđević „BATINAŠ“

Prosrpski politički blok u Pljevljima obustavio proteste, čekaju Abazovića, Sekulovića i Brđanina da dođu u grad, manja grupa ipak se okupila

U pismu koje su objavili, organizatori ističu da čekaju dolazak čelnika Vlade i policije u Pljevlja, za šta, kako su naveli, imaju „obećanje da će se uskoro dogoditi“. Prema informacijama Pobjede, v.d. direktora policije neće mijenjati odluku o postavljenju Đurđevića bez jasnih dokaza protiv njega.

Nedvosmislen stav direktora Uprave policije je da neće promijeniti odluku o postavljenju Harisa Đurđevića za šefa pljevaljske policije samo zbog pritiska grupe građana nezadovoljnih njegovim izborom, jer je, navodno, maltretirao učesnike prošlogodišnjih litija – kazao je Pobjedi nezvaničan sagovornik iz kabineta v.d. direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Naš izvor tvrdi da su uradili sve moguće provjere i da ne postoji nijedan dokaz za tvrdnje da je Đurđević maltretirao ili tukao učesnike protestnih litija koje je lani organizovala Srpska pravoslavna crkva ili da je na nekom zatvorenom sastanku komentarisao da bi on lako riješio litije „metkom u čelo liderima“.

– To, prema našim saznanjima, nije tačno. Dosad niko nije konkretizovao te tvrdnje. Brđanin se u saopštenju i javno obavezao da će promijeniti odluku ako mu se ponude dokazi, što se nije dogodilo – istakao je naš sagovornik.

Grupa, uglavnom mlađih građana, od ponedjeljka veče organizuje proteste pred zgradom policije u Pljevljima nezadovoljni izborom Đurđevića za načelnika. Iako se od utorka pravdaju da nemaju ništa protiv da šef policije bude Musliman ili Bošnjak, motive njihove pobune nedvosmisleno pokazuju poruke koje su prve večeri protesta uputili javnosti.

„Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska“, orilo se gradom u ponedjeljak veče. Čuli su se i komentari: „Za vrijeme Tita nije mogao biti Haris“, „Toliko Srba u stanici samo Musliman na čelu“…

U utorak je uslijedila oštra reakcija velikog dijela javnosti, sve opozicione stranke zahtijevale su hitnu reakciju države na poruke mržnje odaslate iz Pljevalja. Protest u utorak veče, zbog toga, bio je „umiven“ i bez šovinističkih ispada, a juče su organizatori preko Fejsbuk stranice „Pljevlja odbranila svetinje“ obavijestili „braću i sestre“ da „kao znak dobre volje i razumijevanja“ okupljanja obustavljaju na nekoliko dana.

Čitaj još:   PLJEVLJA: MIRSAD ĐURĐEVIĆ je korigovo grafit ali opština i dalje ne REAGUJE (video)

Manja grupa građana, međutim, i sinoć se okupila ispred zgrade Centra bezbjednosti, a na skupu je pročitano pismo o razlozima za privremeno obustavljanje protesta.

U pismu koje su objavili, organizatori ističu da čekaju dolazak čelnika Vlade i policije u Pljevlja, za šta, kako su naveli, imaju „obećanje da će se uskoro dogoditi“. U protivnom, poručili su, njihova „borba za slobodu se nastavlja“.

Pravdali su se i da im ne smetaju „časni ljudi i pripadnici drugih naroda i vjera… pa ni na rukovodećim pozicijama u policiji“, te da osuđuju „sve nacionalističke ispade“ i ograđuju se od njih.

Istakli su da je Haris Đurđević uvijek i na svakom mjestu bio prvo politički aktivista i vojnik DPS-a, pa tek onda policajac…

A prosrpski blok u Pljevljima neometano slavi još od izborne noći 30. avgusta. Od tada strah se ponovo uselio u domove pljevaljskih Muslimana i Bošnjaka i bojazan da se ne ponove devedesete, godine straha i brutalne represije za lokalne Muslimane.

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković upozorio je u utorak da je jasno da se postepeno uklanjaju svi oni „koje su litije ‘prepoznale’ protivnicima“ i istakao da je „divljanje veterana litija u Pljevljima“ proizvod ćutanja na peticije protiv službenika policije kojima su tražene smjene čelnika centara bezbjednosti.

Iz Tužilaštva su u utorak saopštili da istražuju da li je na protestu u Pljevljima počinjeno neko krivično djelo „koje se može dovesti u vezu sa krivičnim djelom raspirivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje“. Ni juče, do zaključenja ovog broja Pobjede, nijesu uspjeli da provjere jesu li šovinističke poruke iz Pljevalja „raspirivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje“.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Pronađeno beživotno tijelo žene u Breznici...

Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić-Harbić kazala je juče Anteni M da je situacija u Pljevljima normalna, jer su Bošnjaci navikli da žive pod tenzijama od izbora 30. avgusta.

– U 2021. nažalost mi imamo osjećaj da se dešavaju devedesete godine. Zar nije apsurdna situacija da imamo dvije noći proteste ispred institucije koja, po svojoj vokaciji, mora da sačuva mir, bezbjednost i slobodu svakog građanina u Crnoj Gori – istakla je ona, uz konstataciju da ovi protesti imaju „samo vjersku i nacionalnu konotaciju“.

Naglašava da je poražavajuće za crnogorsko društvo ovo što se dešava nakon 30. avgusta.

– Da li su to te promjene koje su trebale biti ljekovite? One su i te kako trnovite za pojedine građane u Crnoj Gori – istakla je ona.

izvor: pobjeda.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more