IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆ IGNORISAO DODIKA I PREPUCAVANJE SA FEDERACIJOM: Govorio je 15 minuta, mirni razlaz nije ni spomenuo… (foto i video)

Aleksandar Vučić nakon sastanka u Banjoj Luci u obraćanju medijima u fokus je stavio isključivo ekonomiju i drugu saradnju, čime je u potpunosti, politički veoma mudro ignorisao prepucavanja Dodika sa Federacijom, a prije svega sa Bakirom Izetbegovićem…

BANJA LUKA: Regija, Ekonomija, Vijesti, četvrtak, 22.04.2021…12: 19…  VUČIĆ IGNORISAO DODIKA I PREPUCAVANJE SA FEDERACIJOM: Govorio je 15 minuta, mirni razlaz nije ni spomenuo… (foto i video)

Prije Vučića obratio se i Milorad Dodik koji je veći dio svog obraćanja posvetio posljednjim aktuelnim temama o “mirnom razlazu”, kojekavim pozivima na rat kako ih neki tumače, priči o disoluciji i tako dalje. Potom se obratio Vučić, koji je u potpunosti ignorisao tu temu. Nije komentirao ni izjavu Bakira Izetbegovića o “genocidašima”, uprkos pitanju novinara.

“Pažljivo sam saslušao šta misle moji domaćini o situaciji ovdje, ali za nas je važno da sačuvamo mir i stabilnost, da razvijamo našu ekonomiju, da ljudi koji žive i u RS i u Srbiji mogu da vide da će imati posla, da će njihova djeca moći da ostanu na ognjištima i da ne budu ophrvani brigama kojima smo bili ophrvani prije 30 godina, nego da dobro znamo mir je naša budućnost, kao i zajednički rad”, rekao je Vučić.

Srbija će pružiti finansijsku pomoć Republici Srpskoj i u izgradnji autoputa Banja Luka – Beograd, odnosno u dijelu kod Bijeljine.

Čitaj još:   Tužan dan: Do sada preminulo 12 bijelih mantila, Korona ubila još DVA DOKTORA iz... (foto)

“Planiramo pružiti značajnu podršku građanima RS-a kroz podršku izgradnje autoputa kod Bijeljine, plaćamo komplet izgradnju mosta na Rači preko Save. Želimo da to bude naša velika podrška, da oni ne moraju razmišljati o novcu i zaduživanju. To je otprilike nekih 136 miliona eura”, riječi su Vučića.

Na samom kraju je na pitanje novinara kazao da što se Srbije tiče ona želi partnerske, prijateljske i najbolje odnose i sa Bošnjacima i sa Hrvatima ne samo sa Srbima.

“Ne pada nam na pamet ni da razmišljamo o sukobima i ratovima i ne smatram izjave koje idu u tom smjeru na bilo koji način odgovornim kao ni uvrede na račun drugih naroda”, zaključio je Vučić.

Podsjetimo, prethodnih dana u fokusu politike i medijske pažnje je priča o navodnom “non paperu” i nekim novim granicama na Balkanu, a prije svega u BiH. Tu priču prvi je počeo koristiti Dodik koji je poručio da je to put ka mirnom razlazu u BiH, ponovo na dnevni red stavljajući priču o otcjepljenju RS-a.

U međuvremenu su reagirali svi oni koji brane državu i protve se Dodikovim nastrajima, a najviše pažnje izazvala je poruke predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je u slučaju rata stati ispred naroda. U tom kontekstu je i upotrijebio riječ “genocidaši”, govoreći da nikada neće dopustiti da takvi zavladaju.

Čitaj još:   EMINA, PRIJE 28 GODINA, RODILA ZDRAVE BLIZANCE, UPISALI JOJ ABORTUS: Poslije 11 godina opet rodila blizance i dobila haber da su prvi živi, konačno pronađeni i SVJEDOCI... (foto)

Izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more