IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOSNOM TUŽNI HABERI PUTUJU: Ugledni arhitekta Said Jamaković izgubio bitku života od koronavirusa…

Said Jamaković, bio je direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo u poslijeratnom periodu, a projektirao i zgradu Centralne banke…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, Vijesti, nedelja, 25.04.…15: 49… BOSNOM TUŽNI HABERI PUTUJU: Ugledni arhitekta Said Jamaković izgubio bitku života od koronavirusa…

Od posljedica zaraze koronavirusom preselio je na Ahiret istaknuti bh. arhitekta Said Jamaković, potvrdili su iz Asocijacije arhitekata u BiH.

SAID Jamaković je rođen u Banjoj Luci 1942. godine, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1967. godine.

Svoju dugogodišnju plodnu karijeru gradio je u firmama IPSA i Dom, a bio je i direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo u poslijeratnom periodu.

SAID Jamaković, radio je i u sekretarijatu za urbanizam i komunalne poslove grada Sarajeva i u arhitektonskoj firmi “Archdesign”.

Sa suprugom Šefkom autor je brojnih arhitektonskih zdanja poput zgrade “Teloptic” i Studentske poliklinike. Projektirao je još i zgradu Centralne banke– filijala Sarajevo (sa Maidom Ćejvan), Stanicu Banja Luka (sa Živoradom Jankovićem i Tanjom Roš- Dimitrijević), a autor je i prostornog plana Kantona Sarajevo.

Učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim konkursima. Autor je izložbe Arhitektura grada 1990. (sa Aleksandom Levijem) a učestvovao je i na izložbi povodom otvaranja muzeja savremenu umjetnosti u Lajpcigu.

Čitaj još:   VELIKI ŠOK ZA LJUBITELJE MARLBORA: EVO, što im sprema proizvođač, i to uskoro... (foto)

Rahmetli Said Jamaković bio je aktivan član AABiH i jedan od urednika časopisa “Arh” koji je AABiH svojevremeno izdavala.

Ovim putem Asocijacija arhitekata izražava iskrenu sućut obitelji, prijateljima i kolegama- saopćeno je iz Asiocijacije…

Dženaza rahmetli Saida jamakovića obaviće se narednog dana u ponedeljak 26.aprila 2021.godine u 13.00 sati na Gradskom groblju Bare u Sarajevu…

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

MINISTAR OJAČAO U GUČI: Na otvaranju sabora, rekao ono u šta ni sam ne vjeruje, “U Prizrenu će se opet…”

„Srbija je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali Read more

Čitaj još:   POZICIJA ŠEFA PARLAMENTA ODREĐUJE SASTAV 44. VLADE: Nakon BS i Demokrata, MILOJKU Spajiću stiže podrška i od albanskih stranaka i HGI... (foto, video)