IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EU i NATO da reaguju na tenzije u CG… (foto i video)

Nikome više nijesu potrebni sukobi na Zapadnom Balkanu, od kojih koristi može imati samo Rusija, ocijenili su Kurt Basiner i…

BRISEL: Svijet, Crna Gora, vijesti, utorak, 04.05.2021… 11. 59… EU i NATO da reaguju na tenzije u CG… (foto i video)

Međunarodna zajednica, prije svega Evropska unija i NATO, mora reagovati na vrijeme na narasle političke i nacionalne tenzije u Crnoj Gori, jer nikome više nijesu potrebni sukobi na Zapadnom Balkanu, od kojih koristi može imati samo Rusija, ocijenili su Kurt Basiner iz Savjeta za politiku demokratizacije i Džudi Dempsi iz Karnegi centra.

Basiner je za Radio Slobodna Evropa kazao da tenzije u Crnoj Gori posljednjih mjeseci mogu biti izuzetno opasne, a incidenti, zasnovani na političkim i nacionalističkim motivima, kako je istakao, duboko uznemiruju.

Dempsi smatra da bi aktuelne tenzije i incidenti u Crnoj Gori mogli da unazade državu na putu ka EU, što će, kako je rekao, Rusija preko vladajuće strukture u Crnoj Gori i iskoristiti.

On je kazao da nema vremenaza ravnodušnost NATO i EU, navodeći da bi međunarodna zajednica morala biti aktivnija otvoreno ukazujući na to koliko je potrebna stabilnost u Cmoj Gori.

Čitaj još:   HAOS”: Masovna tuča 30 migranata u Sarajevu, ima ozlijeđenih... VIDEO

“Imajući u vidu istoriju ruskog miješanja u regionu, jedan od njenih ciljeva jeste stvaranje etničkih i vjerskih tenzija. Jednom kada eskaliraju, teško ih je obuzdati. To je velika opasnost”, naglasio je Dempsi, dodajući da bi NATO i EU trebalo da imenuju posebne izaslanike u Cmoj Gori koji bi posredovali.

Dempsi je ocijenio da EU, ako je ozbiljna po pitanju integracije Cme Gore, mora biti glasnija i „praktičnija”.

“Rusija će nastaviti da koristi trenutne političke strukture da odvrate Cmu Goru od puta ka EU. Što se tiče NATO-a, on mora biti aktivniji na terenu, putem vježbi, komunikacije i bližeg uključivanja i saradnje sa institucijama i civilnim društvom”, naveo je Dempsi.

Kurt Basiner smatra da bi međunarodna zajednica mogla da pomogne u sprečavanju sukoba i smirivanju tenzija odvraćanjem i naglašavanjem da sukobi, nasilje ili bilo kakvi napori/tendencije za promjenu granica, neće biti dozvoljeni.

On je istakao da EU, SAD, Velika Britanija i drugi saveznici moraju da se angažuju u dubokom strateškom preispitivanju načina na koji su pristupili Zapadnom Balkanu, s obzirom na to da je politika koju vode očigledno zakazala.

izvor RTCG.me

Čitaj još:   IVAN Vuković: Danas, više nego bilo kog drugog dana u godini, sanjamo bolju budućnost... (foto)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more