IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIČA O BOŠNJAČKOJ VAKIFI I DŽOMETU HADŽI BEHIJE: Danas dženaza u Sarajevu…

U Sarajevu je preselila na ahiret hadži Behija Zulfikarpašić, rođena Velić, jedna od najvećih vakifa postratne historije Bosne i Hercegovine…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, utorak, 04.05.2021… 13. 59… PRIČA O BOŠNJAČKOJ VAKIFI I DŽOMETU HADŽI BEHIJE: Danas dženaza u Sarajevu …

Dženaza će se obaviti danas u utorak, 04 maja 2021.godine u 13:00 sati na Gradskom groblju VLAKOVO u Sarajevu…

Na svom Facebook profilu o hadži Behiji Zulfikarpašić, efendija Muhamed Velić je napisao:

Tužan sam, jer na bolji svijet preselila moja tetka hadži Behija Zulfikarpašić, rođ. Velić. Mi smo Allahovi i Njemu se vraćamo!

PRIČA O BOŠNJAČKOJ VAKIFI I DŽOMETU hadži Behija Zulfikarpašić, rođ. Velić

Bio sam drugi razred Gazi Husrev-begove medrese, a to je bilo ravno prije dvadeset i četiri godine, kada me je zovnuo dežurni učenik na velikom odmoru i rekao da siđem u hol, jer imam posjetu. Otkud posjeta u taj vakat, pitao sam, jer bilo je krajnje neobično da neko posjećuje učenika za vrijeme nastave, a medresa je, u disciplinskom smislu, bila kao kasarna, za sve se znalo precizno šta i tačno kada, a ova je posjeta baš bila neobična, no, pitao sam ko me traži.

Rekao je tetka. Otkud tetka, nije mi bilo jasno. Ipak, sišao sam, a u velikom lobiju medrese stajala je starija gospođa, rekao bih hanuma (zimski je vakat bio), na njoj skupa bunda od krzna na glavi kapa, isto tako, od skupocjenog krzna. Pitao sam je da li mene traži, budući je nisam poznavao, a ona je umjesto odgovora uputila pitanje jesam li ja Muhamed Velić?!

Odogvorio sam potvrdno. Tamam, rekla je, zatim je nastavila da mi je ona tetka iz Amerike (baš kao u priči o sreći i velikom nasljedstvu), mog dede prva rodica; dala mi je adresu na Bistriku te rekla da me očekuje u subotu na ručku. Na koncu gurnula mi je ruku u đep i nešto ostavila. Otišla je. Bio sam zbunjen, a uz stepenice penjući se do razreda pogledao sam u to što mi je u džep gurnula. Bila je to svota novčanica, moglo mi je biti čitav mjesec da živim k'o beg, što se ono kaže.

Čitaj još:   Koji alkohol radi najgore tegobe, glavobolje i pospanost?

A u subotu na ručku upoznali smo se bolje i tada sam od nje dobio vrijedne knjige na poklon. Tek se vratila iz Amerike s rahmetli suprugom Ihsanom Zulfikarpašićem. Rahmetli Ihsan je bio vrstan poliglot, govorio je odlično njemački, italijanski i bio ekspert za esperanto. Odlučili su nakon dvije i po decenije provedene u Americi da se vrate u Bosnu, u Sarajevo. Ranije su kupili stan u Starom Gradu, a budući da nisu imali djece odlučili su da ga uvakufe. No, Allahova je volja bila da je njen suprug rahmetli Ihsan preselio odmah po povratku u Bosnu, tako je tetka hadži Behija Velić-Zulfikarpašić ostala sama. Sama, hm, mada takvi ljudi nikada nisu sami. Jer, džometi nikada nisu sami.

Zamolila me je prošle zime da odem i umjesto nje uzmem nagradu i posebnu zahvalnicu koju joj je dodijelila sarajevska medresa, na Dan škole, za sve što je uradila za tu školu, nisam mogao otići, bio sam zauzet, otišao je moj babo, ali evo ovim putem odajem počast i zahvalnost toj dobroj i džometli ženi, mojoj tetki hadži Behiji Velić Zulfikarpašić. Allah da je poživi još zadugo!

I na kraju, vrlo često mi na um padne izvjesna predaja, koju je rado pričao hadži hafiz Ismet ef. Spahić, a ona govori o tome da su se takmičili ko će iza Božijeg Poslanika, a.s., ući u džennet. Pa je rekao šehid da je njegovo najpreče, jer on je šehid, a onda mu je alim rekao kako će on ući prije njega, jer da nije bilo alima i njegovog znanja šehid nikad ne bi ni saznao koja je deredža šehida.

Onda se javio hadžija koji je umro-preselio na Arefatu, pa je on rekao da je njegovo da uđe u džennet odmah iza Poslanika, a.s., jer on je hadžija a preselio na najčasnijem mjestu da dunjaluku. Opet će alim reći da nije bilo njega i njegovog znanja ni ovaj ne bi saznao za obavezu hadža i koje deredže on nosi. Tako će alim reći da je njegovo da on uđe u džennet iza poslanika Muhammeda, a.s.! U tom’ se javi odnekud i džomet pa reče: stani malo alime, da i ja nisam davao da se prave medrese i pišu i kupuju ćitabi, ni ti ne bi imao iz čega naučiti i ilum stjecati. Tako da će po toj predaji džomet ući u džennet iza Poslanika, a.s..

Čitaj još:   POLICIJSKA POTJERA U SARAJEVU, policajac povrijeđen, dva lopova uhvaćena...

Isto tako, po ovoj predaji, ali i bez nje, učim dovu da moja tetka hadži Behija Velić Zulfikarpašić uđe u džennet, ako Bogda. Ali, neka je još na ovom svijetu, u zdravlju i životu, da još koji hajrat učini. Allah je poživio i nagradio.
Muhamed Velić, Preporod

izvor iBalkan.net / Preporod

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more