IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HERCEG NOVI NEKAD SIMBOL ANTIFAŠIZMA A DANAS ČETNIŠTVA…

Herceg Novi je nekada bio simbol antifašizma, a sudeći prema onome što je danas prisutno, te vrijednosti kao da se žele zaboraviti i totalno degradirati.

U gradu pod Orjenom danas vladaju pristalice četničke ideologije koji su zauzeli sve vitalne institucije i na svaki način pokušavaju ukloniti bilo koji simbol velike i ponosne antifašističke borbe tokom Drugog svjetskog rata.

Samo par dana uoči izbora podsjetićemo se 21. januara 1943. kada je preko 300 domaćih izdajnika-četnika potpomognutih okupatorskim vojnicima opkolio junake iz Herceg Novog, koji su sa bombama u rukama, bez ikakvih izgleda za spas pokušali proboj i herojski pali za ideale i slobodu svog naroda…

Sraman potez uslijedio je nakon toga kada su izdajnici sa okupatorima veseleći se uspješnoj likvidaciji četvorice čelnih komunista i partizana, na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom, oko mrtvih junaka, zaigrale sramotno kolo uz taktove okupatorskih bajoneta. Hercegnovski fotograf, simpatizer KPJ, Luka Cirigović, fotografisao je kolo, koje je narod nazvao “Krvavo kolo”. Tako nastao autentičan i upečatljiv dokument o izdajnicima, podsjetili su prije neku godinu iz UBNOR-a i antifašista Herceg Novog.

Čitaj još:   HERCEG NOVI: Do sada najopsežnija akcija potrage za dječakom, učestvuje oko 100 spasilaca i 20 plovila... (foto, video)

U borbi s neprijateljskim snagama poginuli su narodni heroji Savo Ilić, Nikola Đurković, Danilo Dašo Pavičić i Šćepo Šarenac. Danas glavna ulica u Novom nosi ime Nikola Đurković, dok je osnovna škola nazvana Danilo Dašo Pavičić.

Herceg Novi je nakon tri godine surove borbe sa okupatorima i domaćim izdajnicima oslobođen 28. oktobra 1944. godine. Ta slavna pobjeda antifašista ostaće vječito upamćena i upisana u istoriji ovog vjekovima starog grada. Tada je Herceg Novi bio potpuno antifašistički grad i poštujući te vrijednosti doživio najveći svoj napredak.

Danas, nažalost, Herceg Novi je posrnuo jer opet njim upravljaju neki koji promovišu mračne ideologije. Ali da ih podsjetimo, da su mnogi slavni preci upravo onih koji se danas iz prosrpkih partija pozivaju na tradiciju, neka znaju da su oni potomci slavnih antifašista koji bi se sigurno stidjeli svojih pojedinih nasljednika.

U nastavku donosimo neka od dokumenata koja dokazuju tvrdnje da su pojedinci zbog lične kratkoročne koristi potpuno zastranili i izdali vrijednosti svojih predaka. Prepoznaće se oni sami!

izvor: analitika.me

Čitaj još:   CIKOTIĆ: Još jedna PROVOKACIJA NACIONALISTA- Ukloniti neprimjerene transparente u HERCEG NOVOM...
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more