IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio danas: Vlada najavila tužbu protiv Srbije za genocid… (foto i video)

Aljbin Kurti saopštio je danas da je Vlada počela rad na pripremi optužnice protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde za genocid…

PRIŠTINA: Kosovo, Crna Hronika, vijesti, petak, 07.05…19.2021. 21.18… Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio danas: Vlada najavila tužbu protiv Srbije za genocid… (foto i video)

Premijer Kosova Aljbin Kurti je posloke sednice Vlade, rekao da su „pripreme gigantske jer se takav slučaj niti smije, niti treba, niti može izgubiti“.

Kurti je rekao da, prije započinjanja dijaloga sa srpskom stranom u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa dvije zemlje, treba da postoji unutrašnji dijalog sa opozicionim strankama.

Na konferenciji za medije poslije sednice Vlade rekao je da će prvi sastanak sa srpskom stranom održati u junu.

„Imaćemo radnu večeru sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove Žosepom Borelom 18. maja. Sastanak 11. maja se ne održava, jer se održavaju samo sastanci kada se svi dogovorimo i takav sastanak smo ostavili za negde u junu. Danima pre tog datuma bićete obavešteni. Teme rasprave mogu se objaviti samo kada se obe strane slože. Ne postoje teme koje su samo zahtev jedne strane. Imamo još stvari pre nego što stignemo do tamo (dijaloga). Prva je unutrašnja diskusija sa opozicijom i svojevrsna radiografija stanja dijaloga sa Srbijom, u vezi sa dosadašnjim procesom i postignutim dogovorima“, rekao je kosovski premijer.

Kurti je rekao vlada na čijem je čelu nije vlada koja vodi dijalog sa Srbijom, a da nema dijaloga u Skupštini Kosova.

Čitaj još:   PODGORICA: Stigao kontingent od 30.000 doza kineske vakcine... (foto)

„Sastanak koji se održava u Briselu, 18 maja nije dijalog sa Srbijom. Bićemo 6 lidera zemalja zapadnog Balkana. U maju se ne očekuje sastanak, a kamoli novo poglavlje dijaloga sa Srbijom. Naš prioritet je vladin program upravljanja. O njemu takođe moramo razgovarati u Skupštini. Tokom maja sigurno ću održati sastanke sa liderima opozicionih partija. Moram da vidim agendu kada ih mogu što pre održati (sastanke)“, kazao je kosovski premijer i dodao da je o dijalogu potreban nacionalni konsenzus.

Kurti je rekao da za vraćanje mijere reciprociteta mora da se pripremi izvještaj o prekršajima koje je počinila Srbija.

„Čak i kada sam poslednji put bio premijer, prošla su dva mjeseca dok nismo uspostavili reciprocitet, to postepeno. Ne želimo da iznenadimo međunarodne faktore, već da ih na vreme obavestimo i pripremimo“, rekao je on.

Vlada Kosova usvojila je danas program rada po kome su prioriteti borba protiv pandemije korona virusa i ekonomski preporod, dok je na trećem mestu borba protiv kriminala i korupcije.

Program Vlade za borbu protiv pandemije predviđa obezbedjivanje i to finansijskog paketa za hitne slučajeve, kao podrška kliničkom liječenju hospitalizovanih pacijenata, kao i direktnu pomoć porodicama koje su izgubile svoje članove zbog pandemije, od kojih su zavisili ili koji su bili izvor finansiranja.

Kada se radi o ekonomskom oporavku, Vlada je odlučila da interventnim mjerama poveća kupovnu moć, što se odnosi na povećanje minimalne zarade na 250 eura, i na podizanje neoporezivog praga zarada na nivo minimalne zarade.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na konferenciji za medije najavio da će za nekoliko dana na Kosovo stići „do sada najveći kontingent vakcina protiv Kovid- 19“.

Čitaj još:   "LOŠE MU JE, PRIMA ČAK I MORFIJUM": Jelena o stanju supruga Čeda Jovanovića... (foto)

Kosovo je do sada dobilo 24.000 doza vakcine „Astra Zeneka“ kroz program COVAKS i oko 5.000 doza vakcine „Fajzer“, kao donaciju Evropske unije.

Od posledica pandemije korona virusa na Kosovu je do sada umrlo 2.202 osoba, dok je trenutno 6.933 aktivnih slučajeva...

izvor DANAS.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more