Sandžak

U NOVOM PAZARU SVEČANO OBILJEŽEN DAN BOŠNJAČKE ZASTAVE… (foto galerija)

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je svečano upriličilo svečano podizanje bošnjačke zastave na jarbol ispred Glavnog ureda BNV u okviru programa obilježavanja 11. maja– Dana zastave, 30 god bošnjačke nacionalne zastave i 30 godina rada i djelovanja Vijeća.

Zastavu su na jarbol podigli predsjednica BNV dr. Jasmina Curić i prof. Šefćet Zatrić, dobitnik plakete Bošnjačkog nacionalnog vijeća za izuzetan doprinos u unaprjeđenju položaja i ostvarivanja prava i sloboda Bošnjaka.

Nakon podizanja zastave, predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je okupljenim građanima rekla da se Vijeće zalaže za regionalnu autonomnu samoupravu odnosno za decentralizaciju Srbije, djelotvorno učešće Bošnjaka i to u svim institucijama sa javnim ovlašćenjima u skladu sa procentom stanovništva koji čine, za evropske i NATO integracije, tržišnu ekonomiju i konkurentnu privredu, demokratizaciju, vladavinu prava, jednakost pred zakonom i društva jednakih mogućnosti
za sve građane.

„Zastava, čiji Dan danas obilježavamo, kruna je pod kojom se okupljeni i nošeni viševjekovnim – milenijskim postojanjem, što nas svrstava u red najstarijih evropskih naroda, trebamo boriti za svoja Ustavom i zakonom zagarantovana prava da budemo isti među jednakima. Bošnjačku nacionalnu zastavu su, na našu veliku radost, danas prihvatili svi Bošnjaci…

Svi je ponosno podižu i ispod nje stoje. To je uspjeh Bošnjačkog nacionalnog vijeća, to je uspjeh svih Bošnjaka. Ova naša zastava se vihori na jarbolima širom Sandžaka simbol težnje slobodi, miru simbol je i dostojanstva našeg naroda”, kazala je Curić.

Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjaci Sandžaka danas obilježavaju 11. maj Dan zastave te 30 god postojanja rada BNV 30 godina bošnjačkenacionalne zastave. Bošnjačko nacionalno vijeće je osnovano 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka.

Povodom 11. Maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave čestitku je uputio i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

”Svim Bošnjacima Sandžaka i dijaspore upućujem najiskrenije čestitke povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, koja je simbol očuvanja identiteta i ostvarivanja ličnih i kolektivnih prava Bošnjaka.
Neka 11. maj bude i dan obilježavanja unutarbošnjačkog jedinstva i prosperiteta, ali i praznik kojim svjedočimo tradicionalnim dobrosusjedskim odnosima i saradnji Bošnjaka sa drugim nacionalnim zajednicama na ovim prostorima” poručio je Biševac u čestitki.

foto- Senad Senko Župljanin

izvor: RTVNP

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

ŠEKI Radončić: Oni su od danas naši krvnici… (foto)

Ostvarila se višegodišnja želja Aleksandra Velikog i Dritana Malog, BIA i GRU- a, Vanje i…

4 sata ago

Reisu- l- ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i vladika Grigorije smiruju tenzije: Mi smo sinovi zemlje Bosne… (foto)

Vrijeme je da se okrenemo jedni drugima, da se pogledamo, da jedni drugima pomognemo da…

4 sata ago

DPS predao listu za lokalne izbore u Budvi… (foto)

Demokratska partija socijalista predala je listu `Budva može bolje!` Opštinskoj izbornoj komisiji Budve. Nosilac liste…

5 sati ago

Dnevni horoskop za 1. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan ulaže,…

7 sati ago

MIODRAG Vlahović: Rezolucija UN o Srebrenici SRAMOTA CRNOGORSKE Vlade… (foto)

Aktuelna vlast, svrstana uz Beograd i Kremlj, ne izdaje samo crnogorsku tradiciju i istoriju. Ona…

8 sati ago

Aleksandar VUČIĆ PRIZNAO PORAZ: “Rezolucija će biti donijeta. Radi se o brutalnom…!” (foto, video)

"Nisu oni tražili da neki Vučić pogne glavu u Srebrenici ili položi cvijet, oni traže…

8 sati ago

This website uses cookies.