IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Hamasovo oružano krilo izvelo napad na grad Ashkelon: Strah od rata na ulicama… (foto i video)

Posljednji podaci navode da su u dosadašnjim sukobima IDF- a s Hamasom i Islamskim džihadom poginule 43 osobe u pojasu Gaze, od kojih 13 djece, i šest odraslih u Izraelu… 

GAZA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 13.05.2021…00.54… Hamasovo oružano krilo izvelo napad na grad Ashkelon: Strah od rata na ulicama… (foto i video)

Grupa gađa izraelski grad Ashkelon kao odgovor na uništenje 14-spratne kule Al- Shorouk u Gazi

Palestinski pokret otpora Hamas ispalio je salvu raketa u južni deo Izraela kao odgovor na njihove kontinuirane napade na Pojas Gaze, javlja Anadolu Agency (AA).

Brigade Ezzeddin al-Qassam, vojno krilo grupe, navele su da su gađale grad Ashkelon u odgovoru na uništenje 14-spratne kule Al-Shorouk u Gazi.

Broj poginulih u izraelskim napadima u Pojasu Gaze je porastao na 56 osoba, a još 335 osoba je povređeno, saopštilo je ranije palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Tenzije su narasle od prošle nedelje nakon što je izraelski sud naložio deložaciju palestinskih porodica u naselju Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu.

Čitaj još:   VIŠE OD UŽASA: Požari bukte, helikopter Oružanih snaga BiH prizemljen, jer MILE Dodik ne radi...(foto)

Izrael je okupirao Istočni Al-Quds tokom arapsko- izraelskog rata 1967. godine i anektirao je čitav grad 1980. godine, u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije prepoznala.

U srijedu je došlo do tenzija, pa i nereda u izraelskim gradovima u kojima žive veći broj Arapa. 

Međunarodna zajednica se aktivirala kako bi zaustavila eskalaciju sukoba koji prijeti pretvaranjem u rat širokih razmjera, koji ne bi bio ograničen na pojas Gaze što bi predstavljalo veliki problem za Izrael.

Palestinski izvor navodi da napori Egipta, Katara i UN-a za postizanjem mira nisu postigli napredak prema okončanju nasilja koje se rasplamsalo ove sedmice, nakon napetosti tokom Ramazana i sukoba u Istočnom Jeruzalemu.

Trenutni je sukob najžešći od rata 2014. u Pojasu Gaze, a raste zabrinutost da bi situacija mogla dodatno eskalirati.

izvor agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more