IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZASTRAŠUJUĆE O PEDOFILIJI U SPC: JOANIKIJE SVE ZNA A ĆUTI

PEDOFILIJA U SPC: Bivši sveštenik Bojan Jovanović ne odustaje od bitke za krivičnu odgovornost klera koji siluje i seksualno zlostavlja djecu

Pokojni poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović i aktuelni administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, episkop Budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović godinama prikrivaju episkope i sveštenike ove crkve – pedofile koji su uništili život desetinama dječaka i djevojčica koji su, listom, spas od ličnih, porodičnih tragedija potražili u crkvi, a umjesto toga postali žrtve brutalnih zločina – tvrdi, u razgovoru za Pobjedu, Bojan Jovanović, bivši đakon SPC.

Nedavno je na Cetinju promovisana njegova knjiga „Ispovest kako smo ubili Boga“ u kojoj on govori o ovim zločinima. Knjigu je izdala Nevladina organizacija „Montenegro internešenel“ koja se odazvala apelima Jovanovića da se neko uključi i podrži njegovu višegodišnju borbu da silovatelji budu procesuirani i kažnjeni.

Iako Jovanović godinama nudi dokaze o pedofiliji u Srpskoj crkvi svi slučajevi su zataškani, a propao je i pokušaj da se ova priča otvori pred sudom u Londonu (Velika Britanija).

Zataškavanje

Jovanović je prošle godine i Crnoj Gori predočio dokaze, ali kako je odmah nakon toga proglašena pandemija korona virusa, zbog čega je došlo i do zatvaranja granica, priča još nije dobila epilog.

– Vjerujem da će me glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić pozvati na razgovor i zatražiti na uvid dokumentaciju koju imam – očekuje Jovanović.

U razgovoru za “Pobjedu” on tvrdi da je pokojni poglavar SPC u Crnoj Gori, Amfilohije Radović, decenijama znao za slučajeve pedofilije, ali je ćutao.

– Znao je za podvođenje djece još dok je bio banatski vladika. Znao je ko su ti svešetnici. Znao je i Joanikije kojeg ne smatram vladikom. Njega je crkva od 2011. do 2014. zadužila da rukovodi istragom o pedofiliji u Cetinjskom i Manastiru Dajbabe. Tada smo sarađivali. On je rukom napisao zapisnik i jedan primjerak dao meni. Imam ga, ali ga neću davati medijima dok ga ne predam Katniću. Prema mojim saznanjima ostali zapisnici su uništeni. Učestvovao je sa episkopima u zataškavanju tih slučajeva – tvrdi Jovanović.

Pedofiliju u SPC odbile su da istražuju i države u čijim crkvama i manastirima su se ovi zločini dešavali – Srbija i Bosna i Hercegovina, tvrdi Jovanović.

Umjesto da zločinci završe u zatvoru, priča on, dozvoljeno im je da progone žrtve.

Čitaj još:   AMFILOHIJE OPET PRIJETI: LITIJE SE NASTAVLJAJU!

I sam Jovanović bio je na meti pedofila u crkvi. Pokušao je da ga seksualno zlostavlja nekadašnji episkop Zvorničko-tuzlanske eparhije (BiH) Vasilije (Kačavenda) koji je ukazom SPC 2012. penzionisan. Nikada nije odgovarao za teške optužbe da je bio pedofil, da je moguće stajao i iza ubistva jednog mladića, da je organizovao orgije sa dječacima…

– Pisao sam mnogim organizacijama u svijetu sa željom da obrate pažnju na problem pedofilije u SPC i tako sam, po preporuci, došao i do „Montenegro internationala“. Upoznao sam ih sa dokumentacijom i odlučili su da podrže moju borbu za pravdu. Ako države Srbija i Bosna i Hercegovina, zbog moćnog uticaja SPC na političare, nisu mogle da procesuiraju pedofile iz ove crkve nadam se da će to učiniti vaš specijalni tužilac Katnić. Ti dječaci zaslužuju pravdu – kaže Jovanović.

Nije, ističe, on prvi iz Srpske crkve koji je progovorio o pedofilji, uz podsjećanje da su na zločine nad djecom ukazivali i „pokojni profesor Žarko Gavrilović, sveštenik iz Vranja Goran Arsić, ali zbog sprege crkve i politike svi slučajevi su uvijek stopirani“.

– Slučaj vladike Pahomija kompletno je dokazan, no ni on nije odgovarao. Decenijama se u SPC svako malo osnivaju komisije da istražuju slučajeve pedofilije, ali oni ih formiraju ne da bi procesuirali te predmete, nego da bi sakupili što više dokaza koje treba sakriti, da bi se na žrtve potom pravio pritisak da promijene iskaze. Bave se ucjenama, prijetnjama, podmićivanjem – kategoričan je Jovanović.

Optužbe za ubistvo

U BiH, tvrdi on, crkva je uspješno zataškala slučaj ubistva dječaka Milića Blažanovića koji se u jednom manastiru, prema službenoj verziji, raznio bombom. Jovanović tvrdi da je taj mladić bio žrtva Kačavende.

– Dječaci poput Blažanovića, koji potiču iz siromašnijih porodica, djeca su razvedenih roditelja ili imaju neke druge lične i porodične probleme upravo su profili djece na koju pedofili u SPC nasrću. Ti seksualni predatori biraju baš tu djecu kako bi lakše mogli da im potpuno slome psihu. To je jedna razrađena mreža pedofila u sprezi sa vrhom SPC i politikom – tvrdi sagovornik “Pobjede”.

Istraga o slučaju, kako on kaže, ubistva Blažanovića u BiH nikada nije sprovedena iako su svi dokazi ukazivali da je mladić ubijen.

Čitaj još:   BIH DOBILA NOVOG SELEKTORA: Adis Bećiragić, je naslednik Vedrana BOSNIĆA... (foto, video)

– Prvo su navodno nestala dokumenta sa uviđaja, pa kada smo ih pritisli nađena su negdje u nekoj arhivi. No, ni tada ništa nije urađeno. Dijete su majci vratili u metalnom sanduku, bez glave, ruku, nogu i mesa sa rebara – dodaje on.

Kaže da postoji dokument koji dokazuje da je u noći kada je rađen uviđaj slučaj registrovan kao ubistvo.

– U zapisniku piše da je sveštenik koji je te večeri saslušavan izjavu dao na okolnosti ubistva. Niko nije pominjao samoubistvo – ističe Jovanović.

Institucije, dodaje on, nikada nisu postavile pitanje zašto sveštenik koji je svjedočio detonaciji bombe nije prvo provalio u Blažanovićevu sobu, niti je pozvao policiju, već se odvezao „čak do Zvornika, 60 kilometara, po drugog sveštenika, vratili se natrag u manastir gdje su razbili vrata sobe i našli tijelo mladića“. Tek tada je slučaj prijavljen policiji.

– I njih niko ne tereti za to… Zašto? Kako je to moguće – pita Jovanović.

izvor: pobjeda.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more