IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zagreb, Split, Vukovar: HDZ i SDP potučeni do nogu… (foto i video)

Lokalni izbori u Hrvatskoj pokazali su da HDZ i SDP u ozbiljnom padu, dvije partije su godinama dominirale hrvatskom političkom scenom zabilježile su loše rezultate u više gradova…

ZAGREB:Hrvatska, vijesti, ponedeljak,17.05.2021…19. 54… Zagreb, Split, Vukovar: HDZ i SDP potučeni do nogu… (foto i video)

Koliko su ranjivi možda najbolje pokazuje se u Zagrebu, Splitu i Vukovaru. U prvom nijedan od dvije stranke nije ušla u drugi krug, u drugom HDZ gleda u leđa Ivici Puljaku, a u Vukovaru pobedu je odnio Ivan Penava koji napustio HDZ, a onda ga pobijedio sa duplo više glasova…

Zagreb: Moćna pobeda Tomaševića

Vijerovatno najzvučnija pobjeda za „male“ stranke i koalicije koje široj i (regionalnoj) javnosti nisu poznate zabeležena je u Zagrebu.

U prvom krugu izbora za prvog čovjeka grada veliku pobjedu je odnio Tomislav Tomašević, dok je koalicija iz koje dolazi Možemo! pobjedila u 16 od 17 zagrebačkih četvrti. Tomašević je u prvom krugu bio više nego ubjedljiv– 45,15 odsto ili 147,631 glasova. Od pobjede dijelilo ga je tek nekoliko procenata glasova.

U drugom krugu snage će se odmeriti sa Miroslavom Škorom koji je „za dlaku“ bio ispred Jelene Pavičić Vukičević. Škoro je osvojio 12,16 odsto odnosno 36.789 glasova. To je 32 odsto manje ili 110.000 manje od Tomaševića.

Kako sada stvari stoje, u drugom krugu neće biti mnogo neizvesnosti, što možda najbolje opisuje komentar u jednim hrvatskim novinama– da Škoro samo odložio svoj poraz. Tomašević je i sam toga svestan čini se, pa je već po izlasku prvih izbornih anketa u izbornoj noći rekao da je spreman da preuzme mijesto prvog čoveka grada.  

Gdje su tu HDZ i SDP? Ni jedni ni drugi se nisu proslavili u prestonici.

HDZ je kandidovao Davora Filipovića, koji je pažnju ovdašnjih medija privukao „pravdanjem“ da mu otac nije Srbin i da nije kršen sa 14 godina. Filipović, inače rođen u Sarajevu odakle je njegova porica izbjegla tokom rata, osvojio je tek nešto više od devet odsto glasova, iako je na početku kampanje važio za glavnog protivkandidata Tomislava Tomaševića. Rezultati kažu da je u Zagrebu zauzeo četvrto mesto, iza Tomaševića, Škora i Pavičić Vukičević, a jedno mesto lošije od njega plasirao se kandidat SDP-a Joško Klisović sa 7,8 odsto glasova.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ipak nije nezadovoljan. Nakon što je Filipović čestitao pobjedu Tomaševiću, Plenković je izjavio da je rezultat njegove stranke na lokalnim izborima vrlo dobar i pobjednički i naveo da ona sledeće četiri godine imati najviše župana, gradonačelnika i opštinskih načelnika.

Čitaj još:   ZAGREB Odgovorio Komšiću na "hladan tuš" iz SARAJEVA...

To jeste tačno, ali jednu stvar Plenković nije rekao– HDZ je bilježi silazni trend, ako se pogledaju rezultati prvog kruga lokalnih izbora od 2009. god do danas. HDZ je 2009. god u prvom krugu pobedio u 13 županija, 2013. god u 12 županija, 2017. godine u 13 županija, dok je sinoć ta brojka iznosila 12 županija.

Split: HDZ iza Puljaka

Sa druge strane, u Splitu, HDZ jeste ušao u drugi krug, ali je gledajući u leđa Ivici Puljaku iz Centra.

Puljak je osvojio 28,77 odsto glasova, a kandidat HDZ- ov Vice Mihanović skoro osam manje– 20,55 odsto. SDP je u Splitu osvojio 10,95 odsto glasova– manje od liste Možemo! koja je osvojila 11,04.

Vukovar: Pobeda Penave

I u Vukovaru HDZ ide u drugi krug. HDZ- ov kandidat Nikola Mažar zauzeo je drugo mijesto sa 24,81 odsto. Njegov protiv kandidat je Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik i koji se kandidovao ispred desničarske liste IP-NL, HKS. Zanimljiva stvar vezana za Penavu– bio je kandidat HDZ- a, ali je prije godinu dana napustio stranku zbog sukoba premijerom Plenkovićem.

Čitaj još:   ZAGREB: Pucnjava, priveden sin pokojnog generala...

Čini se da ni u Vukovaru HDZ nema mnogo šanse u drugom krugu. Bar ne sudeći po rezultatima prvog– 43 odsto za Penavu naspram 24 odsto za Mažara.

Sa druge strane, SDP na ovim izborima nije uspio da pređe ni izborni prag da bi ušao u Gradsko vijeće, a prije samo sedam- osam godina imao je svog gradonačelnika i većinu u Gradskom vijeću…

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

ZAGREB Kolinda Grabar- Kitarović u trodnevnoj službenu posjetu Albaniji…

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je trodnevnu službenu posjetu Read more