IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI IZUMI: Pametni telefon će određivati koliko smijemo popiti pomoću SAMO JEDNOG SENZORA?! (foto i video)

Poslednji izum američkih naučnika mogao bi naići na oduševljenje korisnika širom svijeta, posebno onih koji vole čašicu više…

PITSBURG: Svijet, Zanimljivosti, vijesti…subota, 22.05.2021… 00. 40… NOVI IZUMI: Pametni telefon će određivati koliko smijemo popiti pomoću SAMO JEDNOG SENZORA?! (foto i video)

Pametni mobilni telefon uskoro bi mogao da nas upozori i kaže korisniku da li je pod uticajem alkohola. Zapravo, ovaj senzor na mobilnom telefonu kontrolisaće način na koji vlasnik telefona hoda.

Prema tvrdnjama naučnika sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu, cilj je da se ovakvim informacijama korisnicima sugeriše da nije pravo vrijeme za vožnju automobila.

Za potrebe istraživanja angažovan i tim od 22 volontera različitih starosnih dobi koji su nakon jednočasovnog konzumiranja koktela sa votkom testirani sa 2 primila alkohola u krvi.

Nakon konzumacije koktela, ispitanicima su fiksirali pametne telefone na leđa i sedam sati testirali nivo alkohola u krvi i sposobnost hodanja po iscrtanoj ravnoj liniji.

Čitaj još:   Vic dana Piše Mate iz Australije ženi Mandi...

Naučnici su primetili da je u 90 odsto slučajeva došlo do promjene u hodu ispitanika, a do tog zaključka su došli koristeći akcelerometre koji se nalaze u pametnim telefonima, pa su tako precizno mogli predvidjeti kad je ista koncentracija alkohola u krvi prešla dozvoljeno ograničenje.

Ova kontrolirano laboratorijsko istraživanje pokazuje i da pametni telefoni mogu biti korisni za prepoznavanje funkcionalnih promena kretanja povezanih sa alkoholom. Imamo jake senzore koje nosimo sa sobom i moramo naučiti kako da ih koristimo, kako bi najbolje služili javnom zdravlju i bezbjednosti. Primjenom tih senzora možemo i da upozoriti nekoga ko nije ni svijestan da je u alkoholisanom stanju – objjašnjava rukovodilac studije, doktor Brajan Sufoleto...

izvor HI-TECH

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more