IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Čuli ste za riječ abrakadabra, ali šta zapravo znači? (foto i video)

Vjerovatno mnogi od vas ne znaju šta znači riječ abrakadabra koje je njeno poreklo?

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, vijesti… nedelja, 23.05… 12. 59… Čuli ste za riječ abrakadabra, ali šta zapravo znači? (foto i video)

Za riječ abrakadabra ste sigurno čuli kao mali, izgovorili ili ste djeci barem jednom u životu rekli. 

Mi ćemo vam otkriti šta znači tj. značenje riječi kao i poreklo riječi. Kada se danas kaže “abrakadabra”,najpre pomisli se na mađioničare, trikove naivne opsenarske zabavne sadržaje.

Međutim, izgleda da je u prošlosti ova riječ imala mnogo veći značaj, iako se ne zna tačno iz kog je jezika potekla. Riječ “abrakadabra” prvo se vezuje se za “faletanje ili magiju”. Vjeruje se prvi put spomenuta u dijelu “Liber medicinalis” rimskog ljekara i mudraca Kvinta Serena Samonika, u III veku nove ere. Vjerovatno je da on nije sam izmislio reč, već da je korišćena znatno ranije i među Rimljanima i među Grcima.

Ovaj rimski ljekar navodi da je riječ “abrakadabra” lijek za nepoznate, i to smrtonosne bolesti; treba je zapisati na komadu pergamenta, umotati u komad lanenog platna i nositi oko vrata kao amajliju. 

Pri tome, riječ treba ispisivati u redovima, i to svaki put sa jednim slovom manje na kraju, u obliku obrnutog trougla, u kome se u poslednjem redu nalazi samo slovo “a”. Vijerovalo se da ta neobična riječ treba da zaštiti od zlih duhova koji izazivaju bolesti da prizove dobre, koji imaju zaštitničku ulogu.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 28. decembar 2018. godine

Postoji više teorija o nastanku riječi “abrakadabra”. Prema jednoj, ona sad dolazi iz aramejskog jezika, od riječi “avra kadavra” sa značenjem “stvaram kako govorim”.

Prema drugoj, nastala je od grčkog “abraksas”- kako su pripadnici gnostičke filozofije zvali boga, a pomoću grčke numerologije zapisivala se kao 365, to jest, po broju dana u godini. Jedna teorija objašnjava da je “abrakadabra” nastalo od sažimanja riječi od “Ab, Ben, Ruach hakodesh”.

Prema nekim svjedočanstvima, Rimljani su nosili hamajlije poput onih iz teksta Serena Samonika, vijerujući da one liječe bolesti “izvlačeći” ih kroz ponavljanje i skraćivanje riječi.

U XVII stoljeću, u “Mučnom putovanju kapetana Edvarda Fentona”, Ema Tejlor zapisala je da je izliječeno dvije stotine ljudi tako što su im stavljene “abrakadabre” oko vrata, a 100 godina kasnije nešto slično pominje i Danijel Defo u “Dnevniku iz godine kuge”.

Iako se takav način “lečenja” izgubio u 19. veku, ostajući u domenu mađioničarskih trikova, koristile su ga pojedine savremene ezoterične organizacije u svojim ritualima.

Čitaj još:   Snaga vjernika: Povodom, početka ramazana...

Dragi čitaoci, da biste iBalkan.net lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Izvor: zanimljivostidana.com

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more