IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDAL U CRNOGORSKOM PARLAMENTU: “Žensko dijete će na svijet doći ako odluči muška glava porodice”

Po ko zna koji put u crnogorskom parlamentu je dodijeljena “uloga” ženskom polu kao manje vrijednom, navodi se u saopštenju aktivistkinje Aide Petrović iz Crnogorskog ženskog lobija.

Ona je reagovala na  izjavu poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) u Skupštini Crne Gore.

“Sramna je izjava i istovremeno nedostojna poslanika kao predstavnika svih građana/ki Crne Gore, koja se odnosi na reprodukciju i pravo da se izabere pol djeteta”, kazala je Petrović.

Kako ona navodi, ovom izjavom šef poslaničkog kluba SNP-a Dragan Ivanović, podržao je javno selektivne abortuse koji predstavljaju već duže vrijeme veliki problem za Crnu Goru jer se odabirom pola rađa sve manje ženske djece.

“Da stvar bude još gora izjava poslanika Dragana Ivanovića u crnogorskom parlamentu nije naišla na osudu poslanika/ica vec je ćutanjem i nereagovanjem prihvaćena i time dodatno osnažena: višestruka diskriminacija i urušavanje ženskih ljudskih prava, iskazano seksističko shvatanje uloge ženske djece i ženskog pola u porodici i društvu uopšte”, ističe Petrović.

Čitaj još:   CRNA GORA: Zbog „čuvanja izborne volje“ najviše ispaštaju građani

Ona navodi, kako pišu Vijesti.me, da izjavom podrške selektivnim abortusima i nereagovanjem svih poslanika/ca parlamenta, iskazan je jasan stav “favorizovanja muških patrijahalnih retrogradnih principa prema vrijednostima žene i ženske djece” .

“Dodijeljena je “uloga” ženskom polu kao manje vrijednom, koje će i na svijet doći u mnogim slučajevima jedino ako to odluči muška glava porodice”, navodi Petrović.

Dragan Ivanović

izvor: vijesti.me

MINISTAR OJAČAO U GUČI: Na otvaranju sabora, rekao ono u šta ni sam ne vjeruje, “U Prizrenu će se opet…”

„Srbija je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali Read more

Čitaj još:   SCENE DA SE PAMTE: Poslušajte Izetbegović govori engleski, šta Bećirović kaže na sve to i urnebesnu reakciju Hadžikadića... (foto, video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more