IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGINJA Vuksanović Stanković U SKUPŠTINI CRNE GORE: “U SREBRENICI se dogodio GENOCID i tu nema spora”

“Ne znam da li je Krivokapić svjestan da RS nije država i nikada nije bila, već sastavni dio teritorije Bosne i Hercegovine.”

U Podgorici zasjeda Skupština Crne Gore. Dnevnim redom je planirao i razmatranje Rezolucije o Srebrenici.

Zastupnica Kluba SDP-a u Skupštini Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković za N1 je istakla stav SDP-a, a to je da se u Srebrenici dogodio genocid i da za tu partiju tu nema spora.

“Mi ćemo glasati za Rezoluciju o Srebrenici i podsjetit ću vas da je SDP 10. jula 2009. predložila Skupštini Crne Gore Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu i i DPS je podržao tu našu deklaraciju i izglasana je. Kakav će biti odnos snaga u Parlamentu, ostaje da se vidi, jer najveća opoziciona Demokratska partija socijalista bojkotuje rad Parlamenta. Stav Socijaldemokratske partije je jasan – i po priznavanju pravosnažnih odluka za zločine na području bivše Jugoslavije“, kazala je ona.

“Demokratski front je zauzeo stav da ne priznaju da se desio genocid u Srebrenici, i ostaje da se vidi kako će se ostale političke stranke oglasiti. Stav SDP-a je uvijek bio jasan i jasan je i sada“, dodala je.

“Skandalozna izjava Leposavića”

Govorila je i o izjavi ministra pravde Crne Gore Vladimira Leposavića u kojoj je kazao “da će priznati genocid u Srebrenici „kada se to nedvosmisleno utvrdi“, te je naglasila kako je ta izjava skandalozna.

“Mi se stidimo takve jedne izjave i zbog toga je SDP pokrenula interpelaciju u pretresanja rada ministra Leposavića i nikako da se stavi na dnevni red. Nas čudi da to pitanje, ne samo povodom interpelacije, nego i zahtjeva premijera države za njegovom smjenom nije stavljeno na dnevni red Skupštine. I tu ne znamo kakav će biti odnos snaga. Vladajuća većina protivi se toj inicijativi premijera Krivokapića. Stav SDP-a je jasan: mi ćemo glasati za razrješenje Leposavića“, potcrtala je.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Policija pretresla kuću u Šulima, pronađena puška, pištolj i municija... (foto)

Kazala je i da je nezapamćen slučaj u politici da vladajuća većina podrži izbor Krivokapića za premijera a da sada radi suprotno od te vlade.

“Raštimovani orkestar gdje se ne zna ko će na koju stranu“, navela je.

“Vlada CG se tajno zadužila za 750 miliona eura”

Vuksanović Stanković je rekla i da je katastrofalnu situaciju u Crnoj Gori, gdje vlada nema ni plan svoga rada, ni Zakon o skupštini, kao ni brojne druge zakone kojima su se ponosili.

“Umjesto da se bavimo ekonomskim i socijalnim pitanjima koji su od značaja za građane Crne Gore, imamo situaciju da se bavimo ucjenama i prepucavanjima vladajuće većine i vlade i samog premijera. Ova vlada se mimo znanja građana tajno zadužila za 750 miliona eura. Ovo liči na neozbiljnu i neodgovornu politiku i to najviše osjećaju građani“, istakla je.

Put Crne Gore ka EU

Mišljenja je i da je Crna Gora nazadovala na evropskom putu.

“Na sceni Crne Gore imate nacionalističku politiku vlade i sa druge strane partiju koja je unutar te vlade URA koja je Trojanski konj velikosrpskog nacionalizma Crne Gore i podržavaju one zakone koji dovode u pitanje ključni interes države i nije za pohvalu. Nacionalistička politika koju vodi vlada ima za posljedicu da Crna Gora nazaduje na evropskom putu. Mi vjerujemo da do promjena mora doći i da se moraju udružiti sve građanske snage. SDP je uvijek bila spremna za dijalog, pokretala važna pitanja za postizanja zajedničkih rješenja kako bismo ispunili sve zahtjeve oko zatvaranja poglavlja kako bi zemlja ušla u Evropsku uniju. SDP kao i uvijek dat će svoj doprinos tome“, naglasila je.

Draginja Vuksanović Stanković o posjeti Krivokapića BiH

Komentarisala je i posjetu premijera Crne Gore Krivokapića BiH.

Čitaj još:   Deportovane tukli Kurdi, JASMIN stigao bos u BiH, otkrili ih telefoni... (foto)

“Izdvojila bih posjetu Sarajevu i Republici Srpskoj. Posjetu Sarajevu cijenim, ali je njegovo ponašanje nepristojno. Izjave da Sarajevo pamti po odlascima u kafanu je neprimjereno i nije dobro za ugled Crne Gore“, navela je.

“Što se tiče posjete RS – ‘slično se sličnom raduje’. Ne znam da li je Krivokapić svjestan da RS nije država i nikada nije bila, već sastavni dio teritorije Bosne i Hercegovine. Neprihvatljivo je da pristane da sjedne sa zvaničnicima RS a da pri tome nemate zastavu BiH“, dodala je.

Naglasila je da je to za SDP neprihvatljivo i da osuđuju takvo ponašanje premijera Crne Gore.

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more