IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RATNI ZLOČINAC Karadžić prebačen u Englesku na izdržavanje kazne… (foto)

Presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić prebačen je u Englesku na služenje doživotne kazne zatvora, tvrdi sin ratnog zločinca…

HAG: Svijet, Crna Hronika, vijesti…četvrtak, 27.05. 2021…19. 59 … RATNI ZLOČINAC Karadžić prebačen u Englesku na izdržavanje kazne… (foto)

Mladić je, gostujući na televiziji Hapy, rekao da je Karadžić prebačen u srijedu u Englesku, navodi se na sajtu te televizije.

“U ovom trenutku je pored Ratka Mladica u Hagu još samo Sreten Lukić. Radovan Karadžić je jučer prebačen u Veliku Britaniju. Oni su tamo osuđeni, u najboljem slučaju, na samicu, a sve to u normalnim zatvorima je to najgora kazna. Svi su na kraju tamo sa istim posljedicama, poenta je da zatvorske vlasti tamo nisu u stanju da obezbjede odgovarajuće uslove i njegu”, rekao je Mladić.

Predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je 14. maja prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji, objavio je tada na Twitteru jedan od članova njegovog pravnog tima advokat Piter Robinson.

Čitaj još:   "PISTACIJA", Najzdravija grickalica na planeti: Štiti srce, reguliše težinu i jača imunitet...

Ovim potezom, prema stavu njegovog advokata Robinsona, Karadžić je osuđen na “kaznu samice do kraja života ili smrt od muslimanskih ekstremista u zatvorima u Velikoj Britaniji”.

Karadžić je pravomoćno osuđen na kaznu doživotnog zatvora 20. marta 2019. godine. Sud je odlučio da je odgovoran za najteže zločine, uključujući i genocid, počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine.

Konkretno, proglašen je krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progone i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

izvor agencije aa

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more