IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STIPE Mesić: BiH može napred ali bez uticaja Zagreba i Beograda… (foto i video)

Stjepan Mesić ocenio je da su pomaci u Bosni i Hercegovini mogući ukoliko se spreče negativni uticaji iz Zagreba i Beograd…

ZAGREB: Regija, Zanimljivosti, vijesti… četvrtak, 27.05. 2021…00. 59 … STIPE Mesić: BiH može napred ali bez uticaja Zagreba i Beograda… 8foto i video)

Nekadašnji predsednik Hrvatske i SFR Jugoslavije Stjepan Mesić, tvrdi da sko se Zagreb pridržava principijelne politike da podržava BiH u njenim granicama, onda politika prema (lideru HDZ- a u BIH) Draganu Čoviću, razbijaču BiH, mora biti drugačija.

Ovamo pričamo o tome kako podržavamo BiH, a onda podržavamo onoga koji razbija BiH. Isto to se odnosi i na Beograd koji je navodno za celovitu BiH, a u svemu podržava Milorada Dodika koji svakodnevno razbija BiH“, rekao je Mesić na onlajn Forumu Igmanske inicijative „Evroatlantske integracije i Zapadni Balkan“.

Mesić je ocenio da još uvijek ima onih koji misle da je sporazum pokojnih predsednika Srbije i Hrvatske, Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana iz Karađorđeva 1991. godine o podeli BiH, moguće sprovesti, da je moguće razbiti BiH i promeniti granice u regionu.

STIPE Mesić je rekao da međunarodna zajednica treba da isključi iz politike u BiH one koji ne priznaju pravila.

„Moraš priznavati državu u kojoj živiš. A Dodik i Čović je ne priznaju. Ako predstavnici određenih političkih snaga kažu da su ISTI i to protiv građanske države, oni nemaju šta tražiti u Evropi. Pa o čemu oni to i sve govore? Oni govore o XVII stoljeću! S druge strane, Evropa je ista nažalost nema danas lidera, ona rešava svoje unutrašnje probleme i nema poruka onima koji imaju pogrešnu politiku prema BiH, koji razbijaju BiH“, ukazao je Mesić.

Profesor Univerziteta u Mostaru, Slavo Kukić, rekao je na istom skupu da BiH nema alternativu integracijama u EU i NATO jer „to je garancija mirne BiH, svi ostali scenariji su opasnost po BiH i po Evropu u cjelini“.

Čitaj još:   Saudijci, Ameri, Njemci, Francuzi i Britanci, slušali audio- snimke, sve znaju...

Po njegovim riječima, pozicije glavnih političkih aktera su isto a toliko udaljene, da je mogućnost kompromisa gotovo isključena. Upozorio je da se sve što se iz Srbije i Hrvatske preliva u BiH, negativno se sve to a i odražava na njenu stabilizaciju i integraciju: „I jedni i drugi bi da u svemu popuju u tuđoj zemlji, i to ne malo, nego presudno. Rezultat svega toga je jedini koji može biti: BiH sve više zaostaje na evropskom putu i ona postaje žarište političkog virusa koji se može proširiti i regionom i Evropom. Evropsko integrisanje BiH nije samo njen, već i interes EU“, ocenio je Kukić.

Novinar i diplomata iz Sarajeva Zlatko Dizdarević ocijenio je da se na onlajn Forumu Igmanske inicijative da je Dejtonski sporazum napravljen tako da nema ni pobednika, ni poraženog u ratu koji se u BIH vodio 1990-i h.

„Ali, kada bi postojao minimum volje i rezona da se popravi Ustav BiH, to bi se moglo uraditi za mijesec dana. Međutim, drama BiH je potpuni raspad društva koji je projektovan i koji traje 30 godina“, ocijenio je Dizdarević.

Smatra da do raspada BiH ne može doći, jer to znači otvaranje teme pitanja granica, što se može proširiti cijelom Evropom.

Profesor Univerziteta u Zagrebu Dejan Jović izrazio je na skupu bojazan da proces dezintegracije Jugoslavije još nije završen.

„Ako EU ostavi zemlje Zapadnog Balkana van EU, dalje će nazadovati. EU se mora okrenuti strateškim odlukama i primiti zemlje kakve jesu, jer će one biti sve gore ako ih ne primi. I to sve zajedno i to sada!“, kazao je Jović.

Kopredsednik Igmanske inicijative za Crnu Goru Branislav Radulović podsjetio je da pojave „non- pejpera“ i pokušaja prekrajanja granica u regionu nisu u skladu sa vrednostima EU.

Čitaj još:   LAGA-LAGA-LA-SI NAS BRATIĆ...

Kopredsednik Savjeta Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov ocijenio je da je nedavni samit lidera regiona na Brdu kod Kranja u Sloveniji, pokazao da je region „u ulozi psa koji juri sopstveni rep“.

„Srbija, na primer, ne samo da ne napreduje u reformama, već da se nastavljaju sa urušavanjem vrijednosti vladavine prava“, kazao je Popov i ocijenio da je to i posledica činjenice da je EU zauzeta istim i tim sopstvenim problemima i da se ne bavi politikom proširenja.

izvor agencija BETA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more