IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

U LAŽI SU KRATKE NOGE: ZAŠTO JE KRIVOKAPIĆ IZNENADA OTPUTOVAO U BEOGRAD?

Iako je jučer u crnogorskom parlamentu najavio da će temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan nakon Sabora SPC-a, premijer te zemlje Zdravko Krivokapić sinoć je iznenada i bez prethodnih najava doputovao u Beograd, gdje se u Patrijaršiji neformalno sastao sa patrijarhom srpskim Porfirijem.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je da je na sastanku sa patrijarhom srpskim Porfirijem i više arhijereja SPC-a potvrđeno opredjeljenje da se potpiše temeljni ugovor sa SPC-om te da je ostalo da se usaglasili termin.

– S njegovom svetošću smo ostali u dogovoru da se usaglasimo oko termina potpisivanja temeljnog ugovora. Radujem se izboru novog mitropolita crnogorsko-primorskog uz veliku vjeru da će voditi narod poput svog prethodnika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija – rekao je Krivokapić.

On je istaknuo da želi da na najdostojanstveniji način što prije ugosti patrijarha srpskog Porfirija u Crnoj Gori, “kako dolikuje Patrijarhu, ali i gostoljubivom i vjernom crnogorskom narodu”.

Iz Krivokapićevog kabineta sinoć je saopšteno da je premijer Crne Gore došao da “prenese volju naroda Crne Gore da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog i da se temeljni ugovor između SPC-a i države Crne Gore potpiše 30. oktobra, na dan upokojenja mitropolita Amfilohija“.

Čitaj još:   Po nalogu SDT- a: Sedam osoba uhapšeno zbog stvaranja kriminalne organizacije i šverca droge... (foto)

– Došao sam u Beograd, u Patrijaršiju SPC-a, da Njegovoj Svetosti prenesem pozdrave vjernog naroda i njegovu volju da na tronu Svetog Petra Cetinjskog vide vladiku Joanikija. Predložio sam da temeljni ugovor sa SPC-om bude potpisan na Cetinju 30. oktobra, na dan upokojenja mitropolita Amfilohija – napisao je Krivokapić na Twitteru nakon sastanka sa Porfirijem.

U saopštenju Patrijaršijskog dvora u Beogradu, koje je objavljeno nakon ponoći, ističe se da su predstavnici Svetog arhijerejskog sinoda i Vlade Crne Gore u potpunosti usaglasili tekst temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore.

– Predstavnici Vlade iz Podgorice su potom potvrdili da će u poslijepodnevnim časovima g. Krivokapić doći u Beograd da bi s njegovom svetošću, patrijarhom srpskim Porfirijem svečano potpisao temeljni ugovor. Ista namjera Krivokapića Svetejšem patrijarhu je potvrđena usmeno iz Kabineta predsjednika Vlade Republike Crne Gore – kaže se u saopštenju.

izvor: SB

Čitaj još:   ŠUMOVI iz BEOGRADA: Ana Brnabić, mjesec dana ne odgovara Krivokapiću na poziv, da dođe u Podgoricu... (foto)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more