IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS U BIJELOM POLJU: Pronašli ljudske kosti iznad magistralnog puta..(foto)

Radnici bjelopoljskog “Vodovoda Bistrica” su prilikom izvođenja radova a u sklopu rekonstrukcije benzinske pumpe pronašli skeletne ostatke- ljudske kosti…

BIJELO POLJE: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti… petak, 28.05. 2021…18. 59 … Bijelo Polje: Pronašli ljudske kosti iznad magistralnog puta gdje je Gasalhana … (foto)

Vodovod je za ove radove angažovao  ‘Energo Invest Group” doo, Podgorica koja izvodi radove na gradnji benzinske stanice u Bijelom Polju za firmu ”Jugopetrol” .

Skeletni ostaci su pronađeni prilikom iskopavanja trase za atmosfersku kanalizaciju za pumpu, na manje od metar dubine, ispod kolovozne trake.

Odmah po otkriću, izvođač je zaustavio radove, kazao je za portal Kodex projekt menadžer Svetomir Stefanović.

“U skladu s obavezom izvođača radova i člana 87 Zakona o zaštiti kulturnih dobara, stav prvi, a postupajuči u skladu sa tačkom 1,2,3 i 4, istog člana, i to obavještavamo da je prilikom iskopa, pronađena ljudska lobanja i nekoliko vidljivih kostiju u strukturi iskopa. Postupajući u skladu navedenog člana i Zakona o zaštiti kulturnih dobara, obustavili smo radove te vas molimo da postupite u skladu sa procedurama iz vaše nadležnosti.”, navodi se uz apel na brzo reagovanje u dopisu upućenom Upravi za zaštitu kulturnih dobara u koji je Kodex imao uvid.

Čitaj još:   BIJELO POLJE: 28- godišnjak, pronađen mrtav u kući... (foto)

Shodno Zakonu o očuvanju kulturne baštine, Uprava nakon izvršenog uviđaja, zavisno od vrste i prirode otkrivenog nalazišta i radova koji se izvode, donosi rješenje da se radovi nastave uz nadzor nadležnog lica ili da se radovi privremeno obustave  i da ustanova sprovede odgovarajuće arheološko istraživanje.

U pitanju je muslimansko groblje u blizini Autobuske stanice. Istom je izgradnjom magistralnog puta kroz Bijelo Pijelo groblje je podijeljeno na dva dijela. Jedan dio i dan danas postoji iznad magistralnog puta, gdje je i sagrađena Gasalhana.

Na drugom dijelu, dakle ispod magistrale, su vršena iskopavanja prije izgradnje nekadašnjeg motela I izmješeteni ljudski ostaci dok je na placu pored i dalje ostalo groblje više bjelopoljskih porodica o čemu je Kodex ranije već pisao, budući da su svjedoci govorili o skrnavljenju groba i neljudskom postupanju prema ljudskim ostacima od strane  izvođača i građevinara iz Bijelog Polja.

izvor Kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more