IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: Svečano otvorena novosagrađena Taksim džamija… (foto i video)

SAMA Hutba se obavila na džuma- namazu u džamiji na Taksimu a da je istoj prisustvovao i turski predsednik Erdogan, kao i brojni turski ministri i zvaničnici…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti… subota, 29.05. 2021…10. 59…ISTANBUL: Svečano otvorena novosagrađena Taksim džamija… (foto i video)

Uz prisustvo predsednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i velikog broja vernika, klanjanjem džuma-namaza danas je proklanjana i svečano otvorena novosagrađena džamija na istanbulskom trgu Taksim, koja je građena četiri godine i ima kapacitet 2.250 osoba.

Hutbu na džuma-namazu, sedmičnoj zajedničkoj molitvi muslimana petkom, kazivao je predsednik Uprave za verske poslove Turske Ali Erbas, a namazu u džamiji na Taksimu prisustvovao je i turski predsednik Erdogan, kao i brojni turski ministri i zvaničnici.

Reč je o džamiji čiji je kamen temeljac položen 17. februara 2017. godine, a projekt nove lepotice na Bosforu potpisuju arhitekte Sefik Birkiye i Selim Dalaman.

Džamija, koja je već postala simbolom trga Taksim, u neposrednoj je blizni Grčke pravoslavne crkve, što će predstavljati posebnu celinu.

Kompleks džamije nalazi se uz sami plato Taksima, a uključuje parking, konferencijske i izložbene dvorane, kao i digitalnu islamsku biblioteku.

– Visina munara 61 metar –

Visina džamije je 21 metar. Glavna kupola, koja ima promer 28 metara, visoka je devet metara. Visina dve munare iznosi po 61 metar. Kaligrafske radove i ukrašavanje džamije radili su umetnici Davut Bektas i Adem Turan.

Čitaj još:   Najtužnija slika DANAS U SREBRENICI: NEJRA DOŠLA DA KAŽE SVOM BABU DA JE DIPLOMIRALA... (foto)

Na centralnoj kupoli ispisani su ajeti kur'anske sure Fatiha. Džamiju takođe krase i odlomci iz kur'anskih sura Ali-Imran, Al-Bakara, Hasr, Ihlas, En-Nisa, Ra'd.

U unutrašnjem delu džamije, a što je karakteristično za džamije građene u stilu osmanske arhitekture, na zidovima se nalazi šest kaligrafskih ispisa. Na prednjem zidu “Allah” i “Muhammed”, a na bočnim zidovima imena četvorice pravednih halifa: “Ebu Bekr”, “Omer”, “Osman” i “Alija”

U džamiji na Taksimu postavljen je posebno tkani tepih u boji devine dlake, koji je rađen u turskom gradu Manisi.

Visina mihraba džamije iznosi 8,5 metara. Na površini mihraba ispisana su Božija lepa imena (Esma ul- Husna), na sredini ”Nema boga osim Allaha, Muhammed je Njegov Poslanik” (Kelime-i Tevhid). U donjem dijelu mihraba na turskom jeziku ispisan je ajet iz Kur'ana: “Džamije su Allaha radi, i ne molite se, pored Allaha, nikome!”

Minber i ćurs su takođe posebno dizajnirani za ovu džamiju, na njima su ispisana Allahova lepa imena.

– Džamija ima četiri ulaza –

Džamiju osvetljuje luster širine 12 i dužine 20 metara, sa ukupno 60 sijalica.

Glavna ulazna vrata džamije, koja ima ukupno četiri ulaza, izrađena od čelika. Glavna vrata visoka su sedam metara, široka tri metra i deset centimetara.

Čitaj još:   HABIB Dobio zarađeni milion dolara, suspenzija mu je i dalje na snazi...

Kompleks džamije uključuje i trospratni parking kapaciteta 165 vozila…

izvor trt.tr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more