IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RUŠE I KIDAJU DRVEĆE ZBOG TOME Mone: DORĆOLCI USTALI… (foto i video)

Stanari u Solunskoj ulici na Dorćolu ujedinili su se zbog najava pretvaranja ulice u dvosmjernu, sječe dvadesetak stabala, u djelu grada koji je stambeni blok, u čijem užem okruženju se nalaze škola i vrtić, a sve zbog, kako kažu omogućavanja dolaska autobusa do hotela “Mona”…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti… nedelja 13.06.2021…14: 39… RUŠE I KIDAJU DRVEĆE ZBOG TOME Mone: DORĆOLCI USTALI… (foto i video)

U Beogradu gotovo da više ne postoji dio grada u kome ne postoji neka ista neuralgična tačka, koju karakteriše konfrontacija stanara sa investitorima ili gradom.

Ove pobune, po već nepisanom pravilu motivisane su istom neizostavnom prijetnjom, devastacije zelenila, kao i donošenjem odluka bez prethodnih konsultacija sa samim građanima. Najskoriji primer je protest u bloku 37 na Novom Beogradu.

U ovom slučaju radi se o ulici Solunska na Dorćolu, u kojoj se planira (bez prethodnih konsultacija sa stanarima) na osnovu konkursne dokumentacije o javnoj nabavci pod rednim brojem 45/20, izvođenju radova na izgradnji saobraćajnica u bloku između ulica Francuske, Cara Dušana, Tadeuša Košćuškog i pruge na Dorćolu.

Stanari smatraju da grad Beograd u korist novoizgrađenog hotela „Mona“ želi da Solunska ulica postane dvosmerna, kako bi autobusi iši direktno do samog hotela, što će podrazumevati novu seču stabala u inače zelenilom prilično oskudnom delu grada.

Čitaj još:   Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao s Johnsonom: Želimo biti sigurni da će Finska i Švedska poštovati vrijednosti NATO- a... (foto, video)

Zanimljivo je da ova planirana restauracija dolazi nakon sličnog poduhvata u ulici Dračka, koja je stanarima već oduzela nekih 20- ak parking mjesta.

Hotel Mona koji je izgrađen u ovoj ulici, zvanično je otvoren pre više od godinu i po dana. Revolt stanara ove ulice, uobličen je u pitanju zbog čega se ova ulica nije prokopavala kada je zidan hotel, utihnuo je pre odgovora nadležnih organa, koji doduše nikada nije ni stigao.

Osim pedesetogodišnjih stabala, u ulici Solunska nestaće i brojna parking mjesta, što će život u ovom dijelu grada činiti nesnošljivim, piše N1.

Stanarka Ana Vojvodić rekla je da „mora da postoji saglasnost da bi se drveće seklo, i da ne može nasilno da se pravi dvosmerna ulica zarad nečijih interesa“.

Mi godinu i po dana trpimo šut prašinu i nismo rekli riječ. Za to isto izmještanje arhitektonskih rešenja i javnih površina, prostora oko stana u normalnim društvima rasprave traju godinama. U Parizu ne može da se dobije više dozvola za gradnju ukoliko 40% površini nije zeleno. Na Donji Dorćol će se uključujući i naselje „K Distrikt“ doseliti deset hiljada ljudi, da li iko razmišlja kako ćemo živeti- upitala se ona.

Stanari su najavili dalje proteste ukoliko nadležni ostanu pri istim a svojim namjerama…

Čitaj još:   Komšije otkrile, šta radi dr Nestorović kad se povukao iz javnosti... (foto i video)

izvor Direktno. rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more