IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OŠTRA PORUKA DRAGINJE Vuksanović-Stanković: “Niti će biti ”SRPSKOG SVETA”, niti ”VELIKE SRBIJE”

Draginja Vuksanović-Stanković, zastupnica u Parlamentu Crne Gore bila je gošća današnjeg izdanja emisije ‘Dobar dan BiH’. Govorila je o njenom oštrom odgovoru svima onima koji negiraju genocid u Srebrenici.

Kazala nam je šta misli o poštovaocima entiteta RS, te onima koji negiraju državu BiH. Na početku nam  je kazala da je nije strah zbog svega što priča, jer zna da govori istinu.

Za mene je istina da je Bosna i Hercegovina suverena država, a RS samo entitet i dio teritorije BiH. Zato sam i ustala u crnogorskom parlamentu, s obzirom da predsjednik Skupštine Crne Gore kao drugi čovjek ove države, nije reagovao na vrlo ružne komentare jednog od zastupnika iz vladajuće većine, ustala sam i jasno sam poručila da ne smijemo dozvoliti da se u parlamentu Crne Gore vrijeđa identitet nama prijateljske i komšijske BiH, da je BiH država, a da RS nije i nikada neće biti država nego samo dio teritorije BiH. To sam spremna da kažem svugdje i na svakom mjestu– poručuje na samom početku Vuksanović-Stanković.

Osvrnula se i na nedavnu posjetu premijera Crne Gore našoj zemlji, a posebno Banjoj Luci.

Znam što su međunarodne obaveze Crne Gore i svi ih moramo poštovati, a ono što osjećam zaista intimno i zahvaljujem se svima koji su prepoznali tu hrabrost u onoj istini koju sam ja poslala, i moramo svi znati ono što je zaista istina…

Kada ste entitet jedne teritorije, ono najmanje što se očekuje od RS-a je da poštuje suverenitet BiH, a ne da se ponaša kao da je suverena država. Mi smo imali priliku da vidimo da i premijer Crne Gore, gospodin Krivokapić, dolazeći u zvaničnu RS-u, prisustvovao sastanku i dozvolio sebi da na tom sastanku iza njega stoji zastava RS-a i države Crne Gore…

Ja sam se pitala gdje je zastava države Bosne i Hercegovine. Da sam bila na mjestu premijera, ustala bih i ne bih dozvolila sebi da prisustvujem takvom sastanku.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović Stanković: ŠEŠELJ, OGAVNI ŠOVINISTA I FAŠISTA HOĆE DA PONIZI CRNU GORU I CETINJANKE

Ono što je također izazvalo veliku buru i uticalo na mene kao zastupnice, to je diplomatski skandal kojeg je izazvao premijer Crne Gore kada je čestitao dan RS- a, razgovarajući telefonski sa predsjednicom tog entiteta gospođom Cvijanović.

Ja i dalje ostajem čvrsto pri svome stavu, poštujem svačije mišljenje, ali ono što je istina da je BiH jedna država, a da je RS dio teritorije BiH, da nije država i da nikada neće biti država – izričita je, piše Hayat.

Pojašnjava da su intencije Aleksandra Vučića i Milorada Dodika da se entitet RS smatra državom.

Oni žele zajedno sa vladajućom većinom u Crnoj Gori da  prave tzv. „srpski svijet“, a mi im sa ovoga mjesta poručujemo – da niti će biti „srpskog svijeta“ niti će biti „Velike Srbije“, i neće biti te teorije „svi Srbi u jednoj državi“.

Svima nama je dosta podjela, narod se umorio od podjela i rata i nećemo sigurno dozvoliti ugrožavanje suvereniteta ni BiH ni Crne Gore, i svakome će se znati mjesto i gdje mu je mjesto. BiH je suverena država, Crna Gora je suverena država, Srbija je suverena država, neće biti „srpskog svijeta“ i neće biti „Velike Srbije“ i nećemo se vraćati na politiku devedesetih, već ćemo graditi naše države na temeljima građansih i multietničkih temelja.

Trudit ćemo se na sve načine da uvedemo naše države u EU, tamo gdje im i pripada mjesto – među savremene države– naglašava Draginja Vuksanović-Stanković.

Upitana da prokomentariše šta ju je isprovociralo da se suprotstavi kolegama u Parlamentu Crne Gore, ističe da je to bili postupci nekoliko zastupnika.

Bila je jedna situacija u Parlamentu, gdje je jedan zastupnik ustao i rekao: Reći tzv. RS je isto što i tzv. BiH. Također, jedan zastupnik je ustao i rekao “živjela RS”. To su bili razlozi što sam regovala.

Čitaj još:   Evrovizija 2022: Hrvatska i Slovenija bez finala, Ukrajincima ovacije... (foto, video)

Naravno, sve je to potaknuto onim što se dešava u posljednje vrijeme u Parlamentu Crne Gore. Znate da na dnevnom redu imamo Rezoluciju o Srebrenici i očekujemo već u četvrtak da će biti na dnevnom redu glasanje o toj Rezoluciji.

Stav Socijaldemokratske partije je potpuno jasan, u Srebrenici se dogodio genocid i mi se moramo suočiti sa tom historijskom činjenicom. Ono što je jako važno jeste da se pitanje genocida u Srebrenici ne smije i ne može relativizirati – pojašnjava i dodaje:

“Važno je da se suočimo sprošlošću i na taj način možemo ići naprijed. Ukoliko dođe do toga da Rezolucija ne prođe, onda mi nismo spremni da se suočimo sa prošlošću i samim time Crna Gora ne može da iskorači naprijed na putu ka EU”.

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more