IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IZRAEL IZVEO ZRAČNE NAPADE: Gaza u plamenu… (foto i video)

Izrael je tokom noći započeo zračne napade na Hamas u Pojasu Gaze…

GAZA: Svijet, Crna Hronika, vijesti… srijeda 16.06.2021…09: 54… IZRAEL IZVEO ZRAČNE NAPADE: Gaza u plamenu… (foto i video)

Kako tvrde, napad je uslijedio kao odgovor na zapaljive balone, poznatije kao “balon bombe”, lansirane sa palestinske teritorije.

Eksplozije su se čule u srijedu u ranim satima, prenosi BBC.

Radio stanica palestinskog pokreta Hamas također je izvijestila da je izraelski borbeni avion napao palestinski kamp za obuku u Gazi, prenio je Reuters.

Društvenim mrežama kruže stravične slike i snimci bombardovanja uz komentare “dešava se ponovo”, “budite se”, “Izrael opet baca bombe”.

Ovo je prvi veliki sukob otkako je sklopljeno primirje 21. maja nakon višednevnih međunarodnih pritisaka da se okonča krvoproliće koje je trajalo 11 dana.

U oružanim napadima je stradalo više od 250 ljudi, među kojima je 68 djece, većinom u Gazi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da su njihovi borbeni avioni pogodili vojna jedinjenja kojima je upravljao Hamas u gradu Kan Junis u Pojasu Gaze.

Čitaj još:   PRIBOJ: OVO JE STEFAN KOJI JE PRIJETIO PRIBOJSKOM IMAMU HARUNU EF. EMINAGIĆU...

Portparol Hamasa objavio je na Twitteru da će Palestinci nastaviti svoj hrabri otpor i braniti svoja prava dok okupator ne bude protjeran iz cijele zemlje.

Za sada nije poznato ima li žrtava ili povrijeđenih u napadu.

Novinar BBC-ja iz Gaze na društvenim mrežama podijelo snimak uz napomenu da su se mogli čuti zvuci dronova iznad te teritorije.

Inicijalna kapisla je, piše britanski medij, marš jevrejskih ultra-nacionalista u istočnom Jerusalimu u utorak koji su na taj način obilježili osvajanje tog dijela grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Izraelska policija ispalila je gumene metke na Palestince koji su protestovali protiv marša jevrejskih ultranacionalista u arapskim četvrtima u Jerusalimu, prenosi The Guardian.

U jednom trenutku, nekoliko desetina jevrejskih mladića skandiralo je:

“Smrt Arapima”.

Palestinski zdravstveni radnici izjavili su da je izraelska policija ranila više od 30 Palestinaca koji su protestovali.

izvor agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more