IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VULIN, ŠEŠELJ, PALMA i INFORMER ne mogu da prežale Rezoluciju o SREBRENICI

Poltička kriza u Crnoj Gori iz dana u dan sve je dublja. Želja Demokratskog fronta da uđe u Vladu premijera Zdravka Krivokapića za sada je ostala neispunjena. Krivokapić, s druge strane tvrdi da ga DF ucjenjuje, i prije dva dana izazvao je verbalni incident u Skupštini Crne Gore.

Nakon što je premijer kazao da “u Skupštini sjede licemjeri i da u njoj vlada nemoral” iz Demokratskog fronta su mu poručili da on više nije njihov premijer.

Izglasavanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici i smjenu Vladimira Leposavića u DF-u su doživjeli kao izdaju, i odlučili su da neće učestvovati u radu parlamenta do daljnjeg. Najavili su da će pozvati koalicione partnere da resetuju odnose, naprave nove dogovore, formiraju novu vladu, i ako to budu to mogli da učine, onda će, kako ocjenjuju, uz pomoć prelazne vlade organizovati nove izbore.

Za trenutnu političku krizu premijer Krivokapić i DF se međusobno optužuju. Jedni drugima spočitavaju da su sinoć u Skupštini kada se glasalo o smjeni Leposavića i Rezoluciji o genocidu u Srebrenici napravili koaliciju sa Demokratskom partijom socijalsita i njihovim liderom i predsejdnikom države Milom Đukanovićem.

“Demokratski front DF zajedno sa Demokratskom partijom socijalista DPS i njenim bivšim koalicionim partnerima najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore. DF je bojkotom Skupštine sada i javno postao dio Parlamentarne većine sa Demoktarskom partijom socijalista”, saopštio je danas Krivokapić.

S druge strane jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević tvrdi da su sinoć Građanski pokret URA, Demokrate i premijer Zdravko Krivokapić napravili koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista.

On je, sa današnje konferencije za novinare poručio da će URA morati da dokaže da je napravila otklon od DPS-a, da bi se došlo do dogovora, jer ih narod već od sinoć poziva na masovna okupljanja.

Čitaj još:   VIRUS NE ODUSTAJE: Duplo više novooboljelih u Italiji nego juče, povećao se i broj umrlih... (foto)

“Sinoć je Miloš Konatar po nalogu Dritana Abazovića napravio koaliciju sa Milom Đukanovićem. To su učinile Demokrate Alekse Bečića i Krivokapić”, rekao je on novinarima.

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven radunović je sinoć saopštio da se “prevara glasača, neprincipijelna koalicija DPS-a i djelova Vlade i pozivam sve koji su dobili glasove 30. avgusta da se oslobodimo DPS i da sa njima ne gradimo Crnu Goru, da se u najkraćem roku skupimo i dogovorimo što ćemo dalje, jer smo svi ovdje dobili glasove građana Crne Gore koji nijesu očekivali ds će DPS smjenjivati naše ministre”.

“Do tada, dok se ne dogovorimo o tome nećemo dolaziti u plenum. Ako imate, bilo ko ovdje, novu većinu, samo izvolite s njima. Ko hoće s Frontom od onih koji su pobijedili 30.avgusta, može sa nama da se dogovori o svemu, imamo mogućnost, ima nas 41. Ovo isto važi i za parlament i rukovodstvo parlamenta, u slučaju da se oglušite o ovo što vam govorimo. Resetujemo stanje na nulu i tražimo dogovor. Hvala vam i neka vam je srećan DPS”, poručio je Radunović.

Krivokapić je bio nosilac liste Za budućnost Crne Gore, okupljene oko DF-a, na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Predsejdnik Poslaničkog kluba Crno na bijelo kojeg predvodi Građanski pokret URA Miloš Konatar je sinoć saopštio da ne očekuje da će pitanje povjerenja pokrenuti Demokratski front, a ako to neko želi mora tražiti partnere na drugoj strani.

Čitaj još:   21. MAJ: RAZVIJMO ZASTAVE I SA LOVĆENA PORUČIMO- PRIJESTOLJE SLOBODE, TI VELIKA CRNA GORO...

Za sada se spekuliše da DF traži novog premijera, a pominje se ime Miodraga Lekića iz Demosa, koji navodno nije zainteresovan za tu poziciju.

U ovom trenutku teško može doći do pomirenja Krivokapića i DF-a, ali u politici je sve moguće. Prema ocjenama analitičara i opozicionih partija izlaz iz krize bili bi vanredni parlamentarni izbori. Izvjesno je da je pred Crnom Gorom dugo toplo politički neizvjesno ljeto.

piše: Aleksandra Obradović

izvor: CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more