IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA- Sabrija VULIĆ PORUČIO: “Muslimani su u Crnoj Gori žestoko ugroženi” (foto)

Predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić kazao da izborom ovog datuma za nacionalni praznik crnogorskih Muslimana još jednom potvrđena njihova vjekovna privrženost svojoj jedinoj državi Crnoj Gori…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti… ponedeljak, 21.06.2021… 00: 44…  PODGORICA- Sabrija VULIĆ PORUČIO: “Muslimani su u Crnoj Gori žestoko ugroženi” (foto)

U organizaciji Savjeta Muslimanskog naroda, danas je u Podgorici održan svečani prijem povodom nacionalnog Dana Muslimana Crne Gore, u spomen na 20.jun 1912. godine kada je Ukazom o postavljenju muftije crnogorskih muslimana, knjaz Nikola imenovao Murtezu Karađuzovića, čime su crnogorski Muslimani prvi put u svojoj istoriji dobili duhovnog poglavnika iz redova domicilnog naroda, piše cdm.me.

Predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić kazao je da je izborom ovog datuma za nacionalni praznik crnogorskih Muslimana još jednom potvrđena njihova vjekovna privrženost svojoj jedinoj državi Crnoj Gori.

“Mi druge države nemamo niti ćemo imati. Mi drugog jezika osim crnogorskog nemamo. Takav je stav svih nas u Savjetu Muslimanskog naroda Crne Gore, takav je stav i preko 20.000 Muslimana u našoj zemlji. Ali, nažalost, već dugo imamo sumnju da se to u našoj državi malo cijeni. Možda će neko pomisliti da to nije tako, ali činjenice govore suprotno”, naveo je Vulić.

Na posljednja dva popisa 2003. i 2011. godine, dodaje, broj onih koji se nacionalno izjašnjavaju kao Muslimani racionalno pada u odnosu na ranije periode.

“Razlozi tome su mnogobrojni, ali u ovom svečanom trenutku nećemo analizirati načine asimilacije crnogorskih Muslimana, o tome ćemo nekom drugom prilikom i na drugom mjestu. Ipak ćemo pomenuti činjenicu da je ova nacionalna manjina žestoko ugrožena i biću slobodan da kažem da je to u neku ruku posljedica činjenice da smo apsolutno odani državi Crnoj Gori”, rekao je on.

Čitaj još:   SNIMCI SPEKTAKULARNE PLJAČKE ZAGREBAČKE ZLATARE: Uigrani lopovi odnijeli višemilijunski plijen ... (foto i video)

Iz tog razloga smatra da su odavno stvoreni uslovi da se crnogorski Muslimani politički organizuju i da na taj način ostvare svoja prava, jer formula da kroz građanske partije ostvare ono što zaslužuju za sada ne izgleda kao rješenje.

“A Muslimani u ovoj zemlji su u, u većini, apsolutno građanske orijentacije, to pokazuju naša istraživanja, kontakti sa sunarodnicima. Ali, gle čuda, obično smo u drugom ili trećem redu kada treba da dobijemo ono što nam po znanju, stručnosti i kvalitetu pripada. Što zbog toga sto naši istovjernici kroz svoje nacionalne stranke dobiju ono što zaslužuju i onda nama koji se izjašnjavamo kao Muslimani ili crnogorci islamske vjeroispovjesti  a to je značajan broj, što zbog toga što upravo pripadamo ovom nacionalnom korpusu”, istakao je on.

Čini se, dodaje, da je došlo vrijeme da se to rapidno promjeni.

Na svečanosti su uručene nagrade zaslužnim pojedincima. Istoričar Novak Adžić je dobitnik ovogodišnje nagrade „Avdo Međedović“ za očuvanje kulturnog nasljeđa Muslimana Crne Gore jer je napisao i objavio knjigu „Prilog proučavanju istorije Mrkojevića“ (fragmenti iz prošlosti Mrkojevića), što je prvo djelo u kojem se neki autor sveobuhvatno bavi istorijom Mrkojevića.

“Upravo iz tog razloga pred Novakom Adzićem našao se veliki zadatak koji je ovaj autor svojski i stručno odradio stvaranjem djela na više od 350 stranica”, stoji u obrazloženju.

Godišnje zahvalnice zbog predanog rada očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Muslimana Crne Gore dobili su Suada Drpljanin Fetić iz Bijelog Polja i mr Alen Pelinković iz Bara.

Čitaj još:   KRENUO PROGRAM "DODIKOVE" TELEVIZIJE: Na UNA TV- a Haris Džinović kuha, hrvatska novinarka traži "lice pravde", a tu su i Turci... (foto, video)

Nagradu za Pelinkovića, koji je bio odsutan, primio je dr Esad Kalezić.

Telegram i poruke čestitiki uputili su iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića, predsjednici opstina Bijelo Polje i Bar, Petar Smolović i Dušan Raičević, predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, UO „Lovćenske straže 1990“.

Svečanosti su prisustvovali i savjetnica predsjednika Skupštine Crne Gore Sandra Radević, direktor CEKUM-a Salko Luboder, predsjednik Skupštine glavnog grada Đorđe Suhih, predstavnik trgovinske misije Azerbejdžana, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predstavnik Islamske zajednice u Crnoj Gori i brojni drugi gosti.

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more