IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

METEOROLOG “NI SAM NE PAMTIM OVAKO NEŠTO”: Upozorava na vremenske prilike u BiH… (foto)

Nedim Sladić “Meteoalarm je na snazi do 25. juna, a odnosi se na na period od 12 do 17 sati…”

SARAJEVO: BiH, Putovanja, vijesti… utorak, 22.06.2021.… 10: 44…  METEOROLOG “NI SAM NE PAMTIM OVAKO NEŠTO”: Upozorava na vremenske prilike u BiH… (foto)

Za gotovo cijelu BiH (osim područja Livna, gdje je na snazi žuto upozorenje) izdato je narandžasto upozorenje zbog izuzetno visokih temperatura i vrlo visoke vrijednosti UV indeksa.

Ovaj meteoalarm na snazi je do 25. juna, a odnosi se na na period od 12 do 17 sati.

“Upozoravali smo danima na ovaj žestok toplotni val. Dijelim mišljenje sa svima. Ne pamtim zaista ni sam ovako težak dan sa meteorološkog aspekta. Pa i ovu sparinu zajedno sa saharskim pijeskom. Isto kakav lonac. Sutra (danas, op “SB-a”) UV indeks u uslovima pretežne vedrine ide i blizu 11 pa pazite se”, naveo je meteorolog Nove BH Nedim Sladić.

utorak, 22.06.2021. godine
Tokom jutarnjih sati će biti ugodnije, nakon toga bi, usljed strujanja toplijeg zraka, porasta temperature i sparnog vremena, hronični bolesnici trebali biti oprezniji. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, nervoze, malaksalosti, u noći problemi sa snom. Preporučljivo je reducirati boravak na otvorenom, provoditi mjere zaštite od sunca, laganije se odijevati i ne pretjerivati sa aktivnostima. 

Čitaj još:   ŠOK U JUTARNJEM TV PROGRAMU: Vedrana Rudan javno ponizila Aleksandara Vučića... (foto, video)

srijeda, 23.06.2021. godine
Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne. Mada će stabilnije vrijeme ugodno djelovati na većinu populacije, vrućina i natprosječne temperature zraka, uz još uvijek dosta visoke vrijednosti vlage, remetiće opštu sliku. Preporučljivo je maksimalno reducirati boravak na otvorenom i izlaganje jačim naporima. Planirane aktivnosti trebalo bi provoditi u jutarnjim satima, poželjno je ne pretjerivati sa odijevanjem i konzumirati dovoljno tečnosti. U noćnim satima mogući su problemi sa snom, usljed nedostatka svježine.

http://iBalkan.net