Crna Gora

DRITAN im ruši snove: DF- ov miks- vanredni izbori ili podviti rep pred… (foto)

Abazović je rekao ‘ne, hvala’ na još jednu ponudu da dođe na čelo Vlade, koja je ovoga puta došla preko Milana Kneževića…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti… srijeda, 23.06.2021…18: 54… DRITAN im ruši snove: DF- ov miks- vanredni izbori ili podviti rep pred… (foto)

Demokratski front juče je i definitivno izveden na čistac i doveden pred jednostavan izbor – ili će smijeniti Vladu Zdravka Krivokapića i izaći na vanredne izbore ili će podviti rep pred Demokratama i Aleksom Bečićem.

Namjera DF-a da na bilo koji način smijeni Zdravka Krivokapića a da pri tom ne dođe do prijevremenih izbora juče je definitivno doživjela neuspjeh.

Sve snove je srušio lider URE Dritan Abazović koji je juče, zajedno sa premijerom Krivokapićem i liderom Demokrata Aleksom Bečićem, potpisao zajedničko saopštenje u kojem je jasno stavljeno do znanja da su protiv rušenja aktuelne Vlade i održavanja prijevremenih izbora, dok je “o eventualnim promjenama u njenom sastavu i načinu djelovanja neophodno sprovesti otvoren i konstruktivan dijalog između Vlade i parlamentarne većine”. 

Nakon što je proteklih pet dana, od kada je Skupština Crna Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici i smijenila ministra pravde Vladimira Leposavića, proteklo u prepucavanju između Fronta sa jedne i Krivokapića i Demokrata sa druge strane, praćeno glibom koji je isporučivao tabloidno-propagandni kompleks iz Beograda, primjetan je bio izostanak URE i Dritana Abazovića u ovim međusobnim optužbama ‘za izdaju’.

Toliko primjetan da su proteklih par dana počele da kruže špekulacije i glasine da je Abazović napravio dogovor sa DF-om, koji ima podršku samoproklamovanog Svesrpskog vođe Aleksandra Vučića, da mu se ustupi premijerska fotelja. 

Međutim, Abazović je juče rekao ‘ne, hvala’ na još jednu ponudu da dođe na čelo Vlade, koja je ovoga puta došla preko Milana Kneževića. 

Pri tom, nije samo sukob DF sa vlasnicima Vijesti Miškom Perovićem i Željkom Ivanovićem uticao na Abazovićevu odluku. Lider URE je dovoljno svjestan da DF ne nudi džabe funkciju premijera i da bi u jednom trenutku to morao da plati izdajom svih građanskih i evropskih vrijednosti na kojima, makar i nominalno, počiva URA. 

U svakom slučaju, DF se od juče nalazi pred ‘jednostavnim’ izborom – ili će srušiti Vladi i izaći na vanredne izbore ili će spustiti glavu i pasti na koljena pred Bečićem. 

Međutim, DF je juče, kao i prethodnih puta kada su dovedeni u težak položaj, na prvu liniju fronta poslao poslanika Radoša Zečevića koji je kazao da je ‘trio fantastiko’ zaboravio da kaže javnosti da Vladu podržava svega 14 poslanika. Zečević je ovim, nesvjesno dakako, ipak priznao i pokazao svu nemoć Fronta jer kako drugačije opisati situaciju u kojoj DF, koji ima skoro duplo više poslanika od svojih koalicionih partnera, mora da se povinuje njihovim zahtjevima. 

Nemoć, jednostavno, leži u strahu od prijevremenih izbora jer je ‘trio fantastiko’ DF-a svjestan da, niti mogu da ostvare prošlogodišnji izborni rezultat niti imaju politički uticaj i težinu kao pokojni Amfilohije Radović koji im je pobjedu i donijeo. 

Stoga je za očekivati i da u narednom periodu vidimo nikada viđene političke akcije, kao što je to bio slučaj sa bojkotom parlamenta, a sve u cilju prolongiranja odluke da se izađe na izbore. S tim u vezi, za očekivati je i intenziviranje prljave medijske kampanje protiv Bečića i Krivokapića, ali i protiv Abazovića.

Ako uzmemo u obzir saopštenja i poruke koje su dvije strane slale prethodnih dana čini se da je predizborna kampanja već počela, tako da se mogu očekivati akcije koje će imati za cilj da ojačaju poziciju političkih subjekata na uštrb drugih partija u vladajućoj koaliciji. 

Kako god, DF neće moći dugo da oteže sa donošenjem konačne odluke jer je svima jasno da je jedino rješenje aktuelne političke krize, ali i razlika između partija koje tvore vlast, odlazak na birališta. 

izvor Standard.co.me

 

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

NIJE SE OČEKIVALO- OFANZIVAC SERVETTEA Se oprostio od dresa reprezentacije BiH: “Želim mjesto prepustiti mlađima…” (foto, video)

Nogometaš švicarskog Servettea se danas oprostio od dresa reprezentacije Bosne i Hercegovine... SARAJEVO: BiH, Sport,…

1 sat ago

ANDREJ Nikolaidis: Zašto se oni uopšte bune protiv Rezolucije koja ne poništava političko-pravne posljedice genocida? Čemu taj seoski teatar? (foto)

Rezolucija je performativni akt, kojim se osuđuje genocid, ali se ne poništavaju njegove pravno-političke posljedice.…

6 sati ago

PETAR Odžić: Bivša vlast je dovela Budvu do potpunog moralnog i političkog sunovrata, trebaće nam dosta vremena i truda da isplivamo… (foto)

Veliki problem, pored urbanističkog haosa, predstavljaju i privremene lokacije koje od Budve, kako kaže, prave…

7 sati ago

ZLATKO Lagumdžija: Usaglašen konačni tekst rezolucije, nećemo stati… (foto)

Ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama kazao da se došlo do kvalitetnijeg "upeglanog" teksta... Ambasador Bosne…

10 sati ago

DRAGAN Bursać: Ruski ambasador u UN- u, prijeti Bosni i Hercegovini sukobima… (foto)

O kakvom ‘novom sukobu’ govori ruski ambasador Nebenzja? Ko bi taj sukob započeo, ko bi…

10 sati ago

This website uses cookies.