IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČOVIĆ NA APARATIMA: Odbijeni svi amandmani hrvatskih zastupnika u EU parlamentu! (foto)

Evropski parlament je većinom glasova odbio amandmane HDZ- ovih zastupnika na Prijedlog izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, među kojima je i amandman o konstitutivnosti naroda u BiH…

STRASTURG: Svijet, Zanimljivosti, vijesti…četvrtak, 24.06.2021…13: 04… ČOVIĆ NA APARATIMA: Odbijeni svi amandmani hrvatskih zastupnika u EU parlamentu! (foto)

Takav razvoj događaja naslutila je zastupnica HDZ-a Željana Zovko, koja je prije glasanja kazala da su konzervativni zastupnici u Evropskom parlamentu razočarani izvještajem u kojem se ne spominju konstititutivni narodi nego samo građani. 

“Izvješće općenito podupire reforme koje su Bosni i Hercegovini potrebne kako bi mogla provesti 14 ključnih prioriteta, postavljenih kao uvjet za dobivanje statusa zemlje kandidatkinje i pridruživanje Europskoj uniji. Nažalost, izvješće nije potpuno i ne spominje pitanja koja su ključna za budućnost zemlje. Pod jakim pritiskom lijevog spektra Europskog parlamenta, izvješće uopće ne spominje pojam konstitutivnih naroda”, navodi se u izjavi Željane Zovko dostavljenoj medijima.

Na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta 22. juna u Bruxellesu raspravljalo se o amandmanima i izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine. Prema izvještaju koji je prethodno usvojen u Odboru za vanjsku politiku, navodi se podrška BiH na putu prema EU te poziv vlastima u BiH da ispune uvjete za preporuku Evropske komisije o dodjeli statusa kandidata za članstvo u EU. Osuđuju se i izjave koje se smatraju huškačkima i koje dižu tenzije.

Čitaj još:   JOŠ NIJE GOTOVO: Vedro sa povremenim lokalnim pljuskovima, više padavina večeras, vrijeme koje se očekuje u narednih nekoliko dana… (foto)

U tekstu koji je usvojen u Odboru, nema spominjanja konstitutivnih naroda u BiH, već samo građana, što je zasmetalo hrvatskim zastupnicima. 

– Rezolucija o BiH je kroz kompromisne amandmane uzela u obzir sve moje amandmane, osim amandmana o konstitutivnosti. Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta izvjestitelj će u ime zastupnika kluba EPP-a kroz amandman o konstitutivnosti vratiti rezoluciju na prethodni trag, koji su započeli Andrej Plenković i Doris Pack (bivša zastupnica Europskog parlamenta), te očekujem da je podrži čitav spektar zastupnika, uključujući i konzervativce – rekla je tada Zovko.

No, njeni planovi su se izjalovi, jer se pred zastupnicima našao tekst deklaracije u ranije usvojenom obliku, bez amandmana o konstitutivnosti naroda. 

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more