IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA NAD BOSNOM: Izgubio bitku života Hazim Šadić- “zlatni ljiljan” komandant Drugog korpusa Armije Republike BiH…(foto i video)

Penzionisani general Armije Republike BiH,  se posljednjih dana osjećao loše, a porodica je uputila apel dobrovoljnim davaocima krvi koja je bila neophodna za njegovu operaciju…

TUZLA: BiH, Crna Hronika, vijesti… ponedeljak, 28.06.2021…00.14… TUGA NAD BOSNOM: Izgubio bitku života Hazim Šadić- “zlatni ljiljan” komandant Drugog korpusa Armije Republike BiH…(foto i video)

U Univerzitetskom- kliničkom centru Tuzla u nedjelju uvečer prestalo je da kuca srce Hazim Šadić, penzionisanog brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je u februaru 1993. god odlukom Predsjedništva BiH imenovan za komandanta Drugog korpusa Armije RBiH.

Hazim Šadić se posljednjih dana osjećao loše, i da je porodica uputila apel dobrovoljnim davaocima krvi koja je bila neophodna za njegovu operaciju. Večeras je saopšteno da je preminuo u 78. godini.

Brigadni general Hazim Šadić rođen je 6. novembra 1943. godine u Čeliću gdje je završio osnovnu, a u Sarajevu srednju vojnu školu. U Beogradu je 1968. godine završio Vojnu akademiju kopnene vojske u tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Od početka agresije na BiH stavio se u službu odbrane, a u aprilu 1992. godine imenovan je za načelnika Okružnog štaba Teritorijalne odbrane Tuzla, a u oktobru 1992. godine i za načelnika štaba Drugog korpusa Armije RBiH.

Čitaj još:   TUGA NAD BOSNOM: Preselio na Ahiret Amir Pašić, mostarski arhitekta po čijim su nacrtima obnovljeni Stari most i Aladža džamija... (foto, video)

Predsjedništvo BiH ga je u februaru najteže ratne 1993. godine postavilo za komandanta Drugog korpusa Armije RBiH.

Čin brigadnog generala dobio je 14. decembra 1993. godine, a odlikovan je i najvišim ratnim prizanjem “Zlatnim ljiljanom” 1993. godine.

Vrijeme i mjesto dženaze brigadnog generala Hazima Šadića bit će određeno naknadno.

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more