IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POJAŠNJENJE ZA ONE KOJI PLANIRAJU U HRVATSKU: Čeka se službena objava, građani iz BiH će… (foto i video)

Informaciju potvrdio je Svevlad Hoffmann, glavni inspektor i savjetnik direktora Granične policije BiH…

ZAGREB: Regija, Putovanja, vijesti… četvrtak, 01.07.2021…11.34…POJAŠNJENJE ZA ONE KOJI PLANIRAJU U HRVATSKU: Čeka se službena objava, građani iz BiH će… (foto i video)

Iako zvaničnici Hrvatske jučer informisali javnost o promjeni dosadašnjih mjera za ulazak državljana BiH u Hrvatsku, građani naše zemlje određeni period će i dalje morati postupati po starim mjerama u vezi sa prelaskom granice.

Tokom jučerašnje pres konferencije, na kojoj se javnosti u Hrvatskoj obratio ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, naglašeno je kako Hrvatska revidira određene mjere u vezi sa prelaskom granice za državljane BiH.

Revidirane mjere odnosile su se na rezervaciju i plaćanje smještaja. Naime, kako je naveo Božinović, državljani BiH neće morati unaprijed rezervisati i plaćati smještaj ukoliko turistički putuju u Hrvatsku.

Međutim, ono što treba naglasiti jeste da ova odluka, iako prema zvaničnim informacijama važi od 1. jula, još nije objavljena u “Službenim novinama Republike Hrvatske” te se samim tim ne može provoditi.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je Svevlad Hoffmann, glavni inspektor i savjetnik direktora Granične policije BiH.

“Odluka mora prvo biti objavljena u ‘Službenom listu Hrvatske’ i tek će nakon toga biti na snazi. Kolege iz Granične policije RH još nisu dobile tu obavijest te samim tim i dalje, u skladu sa zakonom, postupaju prema starim pravilima”, rekao je Hoffmann u razgovoru.

Ipak, kako ističe Hoffmann, očekuje se da će ova odluka ubrzo biti objavljena u “Službenom listu Hrvatske”, nakon čega će pripadnici Granične policije Republike Hrvatske postupati po novim pravilima, a u skladu s tim informirati i pripadnike Granične policije Bosne i Hercegovine, kao i javnost.

Čitaj još:   MALIK Kovačević: Nema sreće sa ovakvom opozicijom... (foto)

Podsjetimo, ostale mjere koje su i ranije bile na snazi za državljane BiH, ostaju i dalje na snazi.

Svi oni koji iz BiH putuju u Hrvatsku, neće morati imati negativan PCR ili brzi/antigenski test ukoliko su potpuno vakcinisani protiv korona virusa (“Pfizer”, “Moderna”,”AstraZeneca”,”Sputnik V”, “Sinopharm”), odnosno ako je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju jednodozne vakcine (“Janssen/Johnson&Johnson”).

Jednako tome, osobe koje su prebolovale Covid-19 u posljednjih šest mjeseci (180 dana), uz potvrdu će moći ući u Hrvatsku bez negativnog testa.

Građani koji ne ispunjavaju ove uslove, i dalje će prilikom prelaska granice morati pokazati negativan PCR test ili antigenski test.

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more