IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OPOMENA VLASTIMA BiH: U Međugorju se brzo širi delta soj korone… (foto i video)

Nije poznato je odakle je turistička grupa stigla u Međugorje,da su pozitivni na Covid 19 otkriveno je nakon što su se testirali zbog povratka kući, da još četiri uzorka čekaju provjeru…

MEĐUGORJE: BiH, Crna Hronika, vijesti… petak, 02.VII. 2021… 19.59… OPOMENA VLASTIMA BiH: U Međugorju se brzo širi delta soj korone… (foto i video)

Delta soj koronavirusa otkriven je i u BiH. Riječ je, za sada, o dva slučaja, potvrđeno je za N1 iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA iz Sarajeva. Uzorci su poslani iz Međugorja. Radi se o turistima koji su bili u posjeti tom gradu.

Nepoznato je odakle je turistička grupa stigla u Međugorje. Da su pozitivni na Covid 19 otkriveno je nakon što su se testirali zbog povratka kući. Još četiri uzorka čekaju provjeru.

“Ono što možemo sada sa sigurnošću reći jeste jeste da je od uzoraka koji su stavljeni na sekvenciranje sinoć potvrđeno već da su dva taj delta soj koronavirusa. Uzorci su iz Međugorja, uzeti su od strane naše partenrske laboratorije Poliklinika Vitalis u Mostaru”, kazao je Rijad Konjhodžić, Centar za genetsku dijagnstiku ALEA.

“Mi smo detektovali da je pacijentkinja pozitivna na SARS COV 2 i onda smo napravili skrining na REAL TIME PCR-u da vidimo da li je o britanskoj liniji riječ ili je možda nešto drugo i tu smo ustanovili da nije britanska linija, na njoj i na još par pacijenata koji su iz iste te grupe bili pozitivni. Tako da smo odmah pristupili sekvencioniranju čitavog genoma virusa i eto njen rezultat je preliminarno najbolje rezultate dao, i odmah smo mogli ustanoviti da je riječ o delta liniji virusa”, pojasnila je Lana Salihefendić, Centar za genetsku dijagnstiku ALEA.

Čitaj još:   OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: MILO ĐUKANOVIĆ za Božić raspisuje nove izbore UKOLIKO...

Vijest o prvom slučaju delta soja koronavirusa u našoj zemlji stiže u momentu u kojem građani nisu zadovoljni poštivanjem epidemioloških mjera. Iako naši sagovornici pretežno poštuju spomenute mjere, nisu zadovoljni ponašanjem sugrađana.

Delta soj povezan sa dvostrukim rizikom od hospitalizacije u odnosu na alfa soj…

A da se čuvaju, građanima savjetuju i doktori. Do kraja augusta, delta varijanta koronavirusa mogla bi biti prisutna u 90 posto novozaraženih slučajeva u EU, procjena je stručnjaka. Prema pojedinim studijima, delta soj povezan je sa približno dvostrukim rizikom od hospitalizacije u odnosu na varijantu alfa.

“Virus je kontagiozniji, virulentniji. Imamo i određene promjene u kliničkoj prezentaciji toga virusa, gdje su dominirali simptomi glavobolja, curenje iz nosa, grlobolja, i dalje imamo porast tjelesne temperature, i dalje se prati groznica, i dalje se prati upala pluća obostrana”, kazala je Anela Šabo, specijalista interne medicine.

Opća bolnica u Sarajevu već je počela sa pripremama za četvrti val koronavirusa. Jer, masovna imunizacija je izostala, a parcijalnom, kako je ranije za N1 kazao direktor te bolnice, Ismet Gavrankapetanović, nije se mnogo uradilo.

Mi ni danas nemamo tu imunizaciju provedenu po načelima kako bi trebalo biti provedeno jer ukoliko vi parcijalno imunizirate stanovništvo, vi niste puno uradili. Vi morate provesti u jednom kratkom periodu veliku imunizaciju, zaštiti stanovništvo i tad se možemo nadati nečemu”, poručio je Gavrankapetanović.

Čitaj još:   Tadić: Vučić je u dikrektnom prenosu optužio sam sebe i iznio dokaze o vršenju krivičnih dijela...

Pojava prvog slučaja delta soja koronavirusa u BiH definitivno nije dobra vijest za bh. građane. No, možda bude posljednji alarm vlastima u BiH, posebno onima u Federaciji, koji do sada, preko direktne nabavke nisu nabavili niti jednu vakcinu, da se konačno probude…

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more