IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SAVJET STRUČNJAKA: Kako spavati tokom tropskih vrućina… (foto i video)

Posledice do kojih mogu dovesti velike vrućine koje ugrožavaju san i odmor tokom noći nikako ne treba pocijeniti, ističe njemački stručnjak koji nam je za probleme spavanja dodao da je jutro nakon neprospavanih noći često popraćeno kolektivnim zijevanjem na poslu ili u školi…

BERLIN: Svijet, Zanimljivosti, vijesti…petak, 02.VII. 2021… 00.59… SAVJET STRUČNJAKA: Kako spavati tokom tropskih vrućina… (foto i video)

Međutim ono što više brine je da sve to može izazvati veći rizik od nesreća na poslu ili na putu ili brojne greške tokom obavljanja dnevnih zadataka, upozorava čelnik njemačkog Interdisciplinarnog centra za spavanje.

Postoji nekoliko načina koji bi mogli da pripomognu da se čovjek tokom vrelih noći osjeća prirodnije, posebno u nedostatku klima- uređaja.

“Sve se svodi na pravilnu ventilaciju. Zatvorite prozore i roletne tokom dana, a otvorite ih prije odlaska na spavanje”, kaže Weess.

Drugi savjet je, iako zvuči pomalo paradoksalno, popiti nešto toplo.

“Popijete li nešto toplo prije odlaska u krevet, manje je vijerojatno da ćete se znojiti”, kaže ovaj stručnjak. A topao tuš će, na primjerite i to na primjerice, otvoriti pore na koži i osigurati osjećaj svježine.

Weess savjetuje da se prije spavanja izbjegne pijenje čaše vina.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 22. jul 2021. godine

“Ispijanje alkohola uveče može imati psihološki, relaksirajući učinak, ali takođe širi krvne sudove i podstiče noćno znojenje”, kaže.

Tablete za spavanje takođe su zabranjene za Weessa, koji kaže da ih treba izbjegavati kako bi se izbjeglo stvaranje zavisnosti.

Naša tijela mogu da izdrže nekoliko noći s manje sna, dodaje njemački stručnjak.

Weess ima i nekoliko posebnih savjeta: ako imate popločan pod u spavaćoj sobi, na njega možete izliti malo vode će pomoći da se rashladi prostorija, ali morate biti izuzetno oprezni kad ustajete iz kreveta.

“Ili jednostavno siđite u podrum i tamo spavajte”, poručuje ovaj stručnjak za probleme spavanja.

U suštini, dodaje on, samo uživajte u toplijem vremenu, čak i ako vam pokvari san…

Izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more