IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEOGRAD: Više od polovine građana Srbije smatra da Crnogorci ne postoje… (foto i video)

“Beograd dubinski ne poznaje Crnu Goru“…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti… nedelja, 04.VII. 2021… 12: 49…  BEOGRAD: Više od polovine građana Srbije smatra da Crnogorci ne postoje… (foto i video)

Istraživanje je za potrebe udruženja Crnogorski elektori Srbije, u saradnji sa Vojvođanskom politikološkom asocijacijom (VPA) i Asocijacijom filozofa, sociologa i politikologa “Polis” iz Vrbasa, uradila Nina medija, na uzorku od 1.003 ispitanika u direktnim intervjuima, u periodu 13-24 maj.

Sagovornici VOICE- a saglasni su u ocjeni za aktuelno stanje najodgovornija vlast i medijska slika koju projektuju provladini tabloidi, a koji su u službi velikosrpskog projekta koji se decenijama sprovodi na ovom prostoru.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo i da svega četvrtina ispitanika zna da je do 1920. godine Crnogorska pravoslavna crkva bila samostalna i autokefalna, dok 59,8 odsto ispitanika smatra da Pravoslavna crkva u Crnoj Gori treba da bude dio Srpske pravoslavne crkve.

Malo manje od polovine ispitanih smatra da su Srbi i Crnogorci oduvijek bili isti narod, trećina smatra da Srbi i Crnogorci imaju iste-zajedničke etničke korjene, ali su vremenom postali različite nacije, 9,3 procenta smatra da su uvijek bili različiti narodi, šest odsto navodi da su Crnogorci izmišljena nacija, dok je sedam procenata ispitanika neodlučno, navodi se u istraživanju.

Nešto više od trećine ispitanih (35.3 odsto) smatra da Crna Gora treba da bude posebna država, 21 odsto da treba da bude država zajedno sa Srbijom, 16.3 procenta da treba da se pripoji Srbiji, dok 14 procenata navodi da Crna Gora, Srbija i Republika Srpska treba da budu cjelina. Svega 13.4 odsto nema mišljenje o ovom pitanju.

Dalje, ispitanici su odgovarali na pitanja da li bi se protivili različitim vrstama odnosa (poslovni, susjedski, prijateljski, srodnički po braku itd.) sa ljudima koji pripadaju različitim etničkim grupama/nacijama: Crnogorci, Srbi i Mađari. Za Crnogorce, ispitanici bi se najviše protivili da imaju rukovodeći položaj u državi (više od trećine ispitanika), a najmanje da im neko ko je pripadnik ove etničke grupe bude saradnik na poslu. Skoro trećina se protivi da Crnogorci budu vaspitači njihovoj djeci!

Čitaj još:   BEOGRAD: Protesti opozicije, nema više nazad, počela je pobuna... (foto i video)

Beograd dubinski ne poznaje Crnu Goru“

Odnos Srba prema Crnogorcima je prvorazredno političko pitanje i spada u sva ona pitanja koja već 30 godina zdušno trpamo pod tepih i ne želimo da ih rješavamo, ocijenio je prof. dr Duško Radosavljević iz Vojvođanske politikološke asocijacije, dodavši da je za Srbiju jedina prihvatljiva politika Crne Gore ona koja bespogovorno sluša zvanični Beograd.

”Za Beograd je dobra samo ona politička opcija u Crnoj Gori koja će se zalagati za negiranje državnosti Crne Gore i za negiranje nacionalnog identiteta Crnogoraca. Najbolja je politika koja pristaje da Crna Gora bude svedena na nivo srpske nahije” napomenuo je Radosavljević.

Podsjetio je da je da ni aktuelni premijer Crne Gore, koji je po njegovim rečima marioneta SPC-a i određenih krugova u Beogradu, sada nije dobar.

Komentarišući tu promjenu u odnosu na Krivokapića, Milenko Perović podsjeća da stara narodna mudrost kaže: Baksuzan je svaki posao s popovima, izuzimajući crkvene poslove!

”Popovi su se u Crnoj Gori umiješali u politiku zbog svojih nelegitimnih interesa. Po božjim i ljudskim zakonima ne pripada im ni politika ni ono zbog čega su ugazili u politiku! Popovi su s “rogovima u vreći” uzeli vlast, ne shvatajući da pomoću njih ne mogu vladati! Zakonomjerno je što su iz te “vreće” izvukli osobu koja nije sposobna da radi premijerski posao” ocjenjuje Perović.

On napominje da od Obrenovića do danas nijedna politička “elita” Srbije nije shvatila da se Crna Gora može osvojiti pripremeno, ali da se njome ne može trajno upravljati iz Beograda.

Čitaj još:   BEOGRAD: Najezda zmija, gdje su se pojavile, šta treba da uradite ako naiđete na neke od njih... (foto i video)

”Čak i u najviše srpstvujušćim Crnogorcima– a takav je sadašnji zbunjeni premijer ponekad proradi hiljadugodišnji crnogorski instinkt a sve to vodi do samodovoljnosti i nezavisnosti!

U potonjih trideset godina Beograd je dva puta bacio Crnu Goru na kolena. Prvi put mu se za kratko vrijeme ispod kontrole otrgli oni koje je instalirao kao transmisiju svoje vlasti i izborili nezavisnost Crne Gore…

Sada mu se otrže ispod kontrole druga “instalacija”. Politički Beograd opet ne shvata da nije problem u “instaliranim” ljudima u Podgorici, nego u njegovoj želji da vlada Crnom Gorom” kaže Perović, ističući da taj Beograd dubinski ne poznaje Crnu Goru, pa ni najsrbiziranije Crnogorce…

izvor anelitika.me

BEOGRAD: IRFAN MENSUR Opljačkan usred “bijelog dana” i to u centru grada…

Čuveni balkanski umjetnik i glumac Irfan Mensur opljačkan je u centru Read more

BEOGRAD Policija pronašla Fatimu: Jordanka koja je širila HIV Beogradom

Fatema Alas (38) bavila se prostitucijom u centru Srbije, a Read more

BEOGRAD Legija ostaje još dvije godine u srpskom “Alkatrazu”…

U posebnom odeljenju zatvora u Požarevcu, poznatom i kao srpski Read more