IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SIGURNOSNE SLUŽBE BiH PRIMILE DOJAVE: Pokušaj da se napravi incident 11. jula u Potočarima? (foto)

Štab akcije “Srebrenica 2021” MUP-a RS- a informisao je sigurnosne agencije u BiH o mogućem izazivanju incidenata tokom ovogodišnjeg obilježavanja genocida u Srebrenici…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti…četvrtak, 08.VII. 2021… 00: 14…  SIGURNOSNE SLUŽBE BiH PRIMILE DOJAVE: Pokušaj da se napravi incident 11. jula u Potočarima? (foto)

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula, i aspekt sigurnosti, ove godine podignuto je na do sada najviši nivo. Ipak, sigurnosne agencije u BiH zaprimile su dojave o mogućim incidentima u ovom gradu tokom 11. jula.

Prema informacijama do kojih je došao BHT1, sigurnosne agencije zaprimile su dokument o planu mogućeg incidenta. U razmjeni informacija, sigurnosne agencije provjeravaju i procjenjuju načine djelovanja, ističući da pružaju maksimalne napore da i ove godine u Srebrenici sve protekne bez problema. 

Štab akcije “Srebrenica 2021” MUP-a RS-a informisao je sigurnosne agencije u BiH o mogućem izazivanju incidenata tokom ovogodišnjeg obilježavanja genocida u Srebrenici. Iz izvora jedne od sigurnosnih agencija, za BHRT je potvrđeno da je u informaciji, između ostalog, navedeno u kojim gradovima se pripremaju određene grupe koje bi mogle izazvati nered.

“Policijski službenik je došao do saznanja da pojedinci iz nevladinog sektora i boračke organizacije iz Sarajeva i Tuzle, kao i neka lica iz Beograda, trebali iscenirati incident prilikom dolaska učesnika Potočare, području Vlasenice ili Bratunca, predstavljajući se kao nezadovoljni Srbi, zbog presude Ratku Mladiću i rušenja Srpske pravoslavne crkve u Konjević Polju, te bi se potom brzo sklonili i utopili u kolonu učesnika”, rečeno je za BHRT iz jedne od sigurnosnih agencija.

Čitaj još:   STRAŠNA TAJNA VEZA: Sarajlija koji dočekuje Dodika na BOSFORU... (foto, video)

“Sve informacije koje mi imamo o eventualnom ugrožavanju sigurnosti od pojedinaca, grupa, ili bilo koga ko će doći na memorijalni skup, dijelimo na vrijeme sa svim policijskim i obavještajnim agencijama u BiH da bi na taj način ukrstili naša saznanja i podatke i da bi na vrijeme preduzeli sve aktivnosti da taj skup prođe u najboljem redu i miru”, rekao je Lukač.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH ističu da su sigurnosne mjere podignute na najviši nivo, ali i to da sve pristigle informacije o mogućem ugrožavanju sigurnosti u Srebrenici detaljno provjeravaju i procjenjuju načine djelovanja.

“U dosadašnjoj razmjeni podataka i njihove analize i procjene nije se došlo do saznanja koja bi ukazivala na ugrožavanje obilježavanja ovog događaja”, rekao je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

Iako iz policijskih agencija ne žele previše govoriti o razlozima podizanja mjera sigurnosti u Srebrenici na do sada najviši nivo, povjerljiv izvor iz jedne sigurnosne agencije za BHT1 je potvrdio da su sigurnosne mjere, osim mogućeg incidenta, na viši nivo podignute i zbog dolaska delegacije Crne Gore koja je nedavno usvojila Rezoluciju o Srebrenici.

Čitaj još:   Zanaatının ustası, Taşlıcalı berber ve kuaför Alen Demirovic... (foto)

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more