IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITAN Abazović: Resetovati odnose sa Beogradom, neću se obraćati u Potočarima… (foto i video)

Vratio sam se kući, takav osjećaj imam, obzirom na veliku zainteresovanost organizovao sam ovu konferenciju“, kazao je DRITAN Abazović…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti… subota, 10.07.2021…13: 44… DRITAN Abazović: Resetovati odnose sa Beogradom, neću se obraćati u Potočarima… (foto)

Potpredsjednik crnogorske vlade na konferenciji za medije u Sarajevu…

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović koji boravi u Sarajevu a sutra će u Potočarima prisustvovati obilježavanju 26.godišnjice od genocida u Srebrenici održao je konferenciju za novinare zbog velikog interesovanja javnosti u Bosni i Hercegovini, prenosi kabinet crnogorske vlade.

„Vratio sam se kući, takav osjećaj imam. S obzirom na jednu i veliku zainteresovanost organizovao sam konferenciju“, kazao je DRITAN Abazović.

Na pitanje novinara zašto na sastanku u petak sa liderima BiH a da i to nije učestvovao Milorad Dodik, Abazović je odgovorio da mu je žao zbog toga bez obzira što sa nekim možda ne dijeli vrijednosti i poglede.

„On je više nego dobrodošao u Crnu Goru i vrlo rado ću razgovarati sa njim ili bilo kim iz establišmenta BiH“.

Abazović je na istoj konferenciji kazao i da nije zadovoljan izajavama Beograda u poslednje vrijeme ocijenivši „da one ni na koji način isre i ne doprinose umanjenju tenzija“.

Možda postoji doza odgovornosti i sa naše strane, kazao je, „ali ono za što ja navijam jeste da prevaziđemo nedoumice u džentlmenskom dijalogu“.

Izrazio je uverenje i da će sa druge strane „prevladati taj koncept i da ćemo ovo što se dešava u zadnje vrijeme tumačiti kao incidentalnu epizodu“.

Dodao je da sa Beogradom treba da se resetuju odnosi i da se unapređuju na pravi način „kako dolikuje najbliskijim mogućim državama“.

Čitaj još:   VIC DANA: Zašto su najbolje kineske vile? (foto)

Na pitanje o spoljnom miješanju Srbije u dešavanja u Crnoj Gori, Abazović je naveo da je riječ o političkim ocjenama.

„Taj uticaj drugih država je nešto što se dešava i u drugim zemljama. To se dešava na više načina, kroz kapital, medijsku scenu, ali ne bih pravio veliku dramu od toga. Naravno da moramo da na sve načine zaštitimo nacionalne interese. Jedini način da se tome suprostavimo je da sami stvaramo snažne i profesionalne institucije…

Pitam Đukanovića što je on uradio da institucije budu jake i da se odupru takvim prijetnjama? Ništa. Ako je mislio srozavanjem institucija odgovara prijetnjama koje su prisutne i u našem regiona onda je pogrešio…

Pokušavamo da reformišemo i oslobodimo institucije iz kandži kriminala i korupcije i rasformiramo sistem gde je distribucija pravde na jako niskom nivou“, kazao je Abazović.

Dodao je i da je spreman da plati bilo koju cijenu za boljitak Crne Gore.

„Trn sam u oku ljudima koji su uključeni u organizovani kriminal. Pokušavam da promovišem politiku koja je drugačija i borim se protiv političkih struktura koje ne žele da daju šansu Balkanu da izađe iz čeljusti 90- ih“, rekao je Abazović.

„Neću se obraćati u Potočarima“

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović kazao je da se neće obratiti u Potočarima gdje se sutra obeležava 26. godišnjica genocida u Srebrenici.

„Kabinet potpredsjednika je dobio listu govornika i ja nisam na toj listi i neću se obratiti. Možda je nakon svega i bolje tako“, kazao je Abazović.

Dodao je i da od komemoracije u Potočarima ne treba da se pravi pres konferencija ili narodna tribina.

Čitaj još:   MIODRAG Vlahović: DRITAN Abazović DA SE JAVNO IZVINI VASKU Akoviću...

Naveo je i da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici „unijela probleme u vlasti“, ali da je to bilo jedino ispravno za uraditi.

Ponovio je da deklaracija nije ni protiv koga usmerena.

„Jedan njen paragraf čak govori da se osuđuju svi zločini, bez obzira na bilo kakvu preferenciju. Mislim da je to jedan pozitivan iskorak i civilizacijsko opredeljenje. Da li je to izazvalo turbulencije u vlasti? Jeste. Da li će to da vodi nekim promenama? Mislim da neće“, rekao je Abazović.

izvbor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more