IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITAN Abazović: Tenzije zbog SREBRENICE ne vode u PROMJENE

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je u Sarajevu da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici unijela probleme u vlasti, ali da je to bilo jedino ispravno za uraditi.

Abazović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, na pres konferenciji u Sarajevu je ponovio da deklaracija nije ni protiv koga usmjerena.

“Jedan njen paragraf čak govori da se osuđuju svi zločini, bez obzira na bilo kakvu preferenciju. Mislim da je to jedan pozitivan iskorak i civilizacijsko opredjeljenje. Da li je to izazvalo turbulencije u vlasti? Jeste. Da li će to da vodi nekim promjenama? Mislim da neće”, rekao je Abazović, prenijeli su sarajevski mediji.

Istakao je da je cijela situacija preuveličana i da je u Crnoj Gori zapravo relaksirano stanje “što mogu potvrditi svi turisti iz BiH ili Srbije koji dolaze na primorje”.

Govoreći o njegovom boravku u Sarajevu, rekao je: “Vratio sam se kući, takav osjećaj imam. S obzirom na veliku zainteresovanost organizovao sam ovaj pres”.

Čitaj još:   Sandžačka demokratska partija obeležila deceniju uspeha

Abazović će sjutra posjetiti i Srebrenicu, gdje će učestvovati na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida.

“Ne insistiram na obraćanju u Potočarima. Upitan sam kao predstavnik Crne Gore, diplomatskim kanalima, i odgovorili smo da s moje strane postoji spremnost da se obratim. Ne mogu da razumijem da vas neko pita nešto što je praksa, i to diplomatskim putem, i da se poslije digla tolika prašina”, kazao je Abazović.

Ipak, potvrdio je da se neće obratiti u Srebrenici.

“Kabinet potpredsjednika je dobio listu govornika i ja nisam na toj listi i neću se obratiti. Možda je nakon svega i bolje tako”, rekao je Abazović.

Komentarisao je i činjenicu da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije juče prisustvovao njegovom sastanku s članovima Predsjedništva.

“Žao mi je što Milorad Dodik nije učestvovao na jučerašnjem sastanku. Sa moje strane postoji spremnost da razgovaram sa svima i smatram to svojom dužnošću”, kazao je on.

izvor: kolektiv.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more