IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS IZ ATIK DŽAMIJE: Ukraden najstariji rukom pisani Kur'an u BiH… (foto)

Kur'an je prepisan 1751. godine, a prepisivač ovog Kur'ana je bio Mustafa sin Salihov hadži Mahmudov…

FOJNICA: BiH, Crna Hronika, vijesti… četvrtak, 15.07.2021… 20: 51… UŽAS IZ ATIK DŽAMIJE: Ukraden najstariji rukom pisani Kur'an u BiH… (foto)

Potparol MUP- a SBK- a, Hasan Hodžić potvrdio nam je da je i to Policijskoj stanici Fojnica prijavljena teška krađa te da su pripadnici PS Fojnica izašli na lice mjesta i obavili uviđaj.

Naime, u utorak je prijavljena krađa najstarijeg rukom pisanog Kur'ana u Fojnici, a koji se nalazio u Atik džamiji.

Inače, Kur'an je prepisan 1751. godine, a prepisivač ovog Kur'ana je Mustafa sin Salihov sin hadži Mahmudov.

Ovaj Kur'an je bio dokaz kontinuiteta fojničke škole prepisivača Kur'ana gdje možemo pronaći Kur'ana stare 300-400 godina prepisane u Fojnici širom Bosne i Hercegovine, a i šire.

MUP SBK-a zajedno sa Tužilaštvom će provoditi istragu, a ovo djelo će se najvjerovatnije tretirati teškom krađom kulturnog dobra ili stvari od naročitog naučnog, umjetničkog, povijesnog ilitehničkog značaja za šta je predviđena kazna zatvora za počinioca u iznosu od 6 mjeseci do 5 godina.

Čitaj još:   TUŽAN JE Leposavić: Vlada neće pasti zbog mene, mnoge maske će uskoro pasti... (foto i video)

MUP SBK- a zajedno sa Tužilaštvom će provoditi istragu, a ovo djelo će se najvjerovatnije tretirati teškom krađom kulturnog dobra ili stvari od naročitog naučnog, umjetničkog, povijesnog ili tehničkog značaja za šta je predviđena kazna zatvora za počinioca u iznosu od šest mjeseci do pet godina...

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more