IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Centralna bajramska svečanost održana u Gazi Husrev- begovoj džamiji… (foto i video)

Kurban bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir- i tešrika traje od sabaha 9. zu- l- hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti…utorak, 20.07.2021… 08: 49…  SARAJEVO: Centralna bajramska svečanost održana u Gazi Husrev- begovoj džamiji… (foto i video)

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Kurban- bajrama održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Nakon sabah-namaza održan je svečani program kojeg su izveli poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida.

Dane Kurban-bajrama određuje klanje kurbana- što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima a.s., i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža – dani boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

I ove godine, zbog pandemije koronavirusa, milioni hadžija su spriječeni da obave petu islamsku dužnost- hadž, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

Čitaj još:   Vučić u ponedeljak u hitnoj posjeti Pazaru... (foto)

Kurban bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu- l- hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.

Sa željom da Bajramske dane provedete u miru, radosti i blagostanju sa svojim najbližima, još jednom želim Srećan Bajram- Bajram šerif mubarek olsun!

Redakcija regionalnog portala iBalkan.net BAYRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN…

http://ibalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more