IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Donijeta odluku o SASLUŠANJU ministarke Vesne BRATIĆ (video)

U Skupštini Crne Gore počela je sjednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport na čijem dnevnom redu je inicijativa za kontrolno saslušanje ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić.

Inicijativu za saslušanje ministarke, povodom aktuelnih smjena i imenovanja direktora u obrazovnim ustanovama, podnio je Damir Šehović, poslanik Socijaldemokrata (SD) i predsjedavajući Odboru.

Obrazlažući inicijativu Šehović je kazao da školski odbori nijesu konstituisani skladno zakonu i da je to jedan od razloga za saslušanje.

“Drugi razlog je pravne prirode jer su gotovi svi direktori razriješeni protivno pravu i nezakonito. Ministarka je tvrdila da odbori nijesu konstituisani a oni nijesu mogli biti konstituisani jer Ministarstvo nije dostavilo predloge za njihove članove u odborima a bez njih odbori ne mogu biti formirani. Stavlja se na teret direktorima nešto što samo Ministarstvo nije uradilo”, naveo je Šehović.

Dodao je da je u prosvjeti napravljena klasična čistka, bez vrednovanja nečijeg učinka.

“Učinjeno je sve ono što je tvrđeno da neće biti učinjeno. Napravljena je čistka kako bi se doveli podobni”, naveo je Šehović dodajući da oni koji ne podrže inicijativu podržavaju skandalozno ponašanje ministarke.

Član Odbora Marko Milačić kazao je da nije protiv saslušavanja ali da vidi, kako je rekao, selektivnost i dvostruke aršine.

“Mnogo bih lakše primio inicijativu za saslušanje da je došla od nekog drugog. Vi koji predlažete inicijativu napravili ste prosvjetu koja predstavlja ideološko krilo mafije. U trideset godina ste stvorili sistem gdje su sve škole služile u indirektnom smislu za održavanje režima kojim je vladao Milo Đukanović. To su bile klasične partijske ekspoziture”, naveo je Milačić.

On je dodao da ima želju da stane u odbranu osobe koja je žrtva jer je, kako ja kazao, Bratić došla u ključni resor i ne trpi nikakve pritiske.

“Bratićkin grijeh je očigledno što želi da raskrsti sa ovim ideološkim sistemom koji je napravljen i plus što je Srpkinja što joj se ne može oprostiti sa raznih strana”, naveo je Milačić.

Šehović je odgovorio je da je Ministarstvo prosvjete danas generator podjela u Crnoj Gori.

Čitaj još:   AVDA SIDRANA, posjetio general BiH Senad Mašović... (foto)

“Kada imate ministra koji govori da je žena četnik, i da Crnogorci ne postoje jer su rezultat etničkog inženjeringa onda je to veliki doprinos podjelama. Nije javnost kriva što ima na čelu takvog resora osobu sa takvim anticivilizacijskim vrijednostima, već mora da pred ovim Odborom i javnosti da svoje mišljenje”, naveo je Šehović.

Milačić je kazao da Šehović ne može da se navikne na promjene koje su nastale nakon izbora, pa mu je, kako je naveo, zbog toga sve anticivilizacijsko.

Milosava Paunović iz SNP-a kazala je da neće podržati saslušanje jer ne vjeruje da su motivi za tu inicijativu opravdani.

Dragutin Papović iz DPS-a kazao je da je Bratić odbila i ranije da se pojavi na konsultativno saslušanje Odbora.

“Sve što je navedeno kao razlog za saslušanje je na mjestu. Ovo su nedopustiva dešavanja. Ovo je sve očekivano, kada imate vlast koja je konstituisana na takvim vrijednostima onda su ovakva dešavanja očekivana. Pitanje šta je problem da neko ko je četnik bude na čelu neke obrazovne ustanove isto kao kad bi neko ko je nacista bio na čelu takve ustanove u Njemačkoj danas”, naveo je Papović.

Prema njegovim riječima, Bratić koja je otvoreno priznala da pripada četničkoj ideologiji radi samo ono što su njena ubjeđenja.

“Nije kriva Vesna Bratić, jer je to njena ideologija, krivi su oni koji su podržali njen izbor a među kojima su građanske partije poput Ure. Bez podrške Ure to Vesna Bratić ne bi mogla da radi”, naveo je Papović.

Jelena Božović iz Demokratskog fronta kazala je da je Šehović posljednja osoba koja može da kritikuje nečiji rad u prosvjeti.

“Za vrijeme vašeg mandata znalo se kako se dolazi na direktorska mjesta. To su bili jastrebovi vaših partija”, kazala je Božović.

Dodala je da podržava smjene koje pokrenula Bratić, navodeći da je to trebalo uraditi i u drugim resorima.

Članica Odbora Božena Jelušić kazala je da podržava prijedlog za kontrolno saslušanje Bratić.

Čitaj još:   Podgorica: Na Njegoševom spomeniku ispisan ratnohuškački grafit "Kad se vojska na Kosovo vrati"... (foto)

“Između ostalog podržavam saslušanje i zbog smjena direktora, ali primarna odgovornost Bratić je što ne unapređuje sistem. Ponovo ću predložiti na jesen amandman na zakon kojim će direktore birati kredibilni školski odbori. Obećalo se da će sve biti kako treba, a sada vidimo rezultat. Sistem je davno strulio a sada se pokazala koliko. Kada je ugušen štrajk cetinjskih gimnazijalaca sistem je centralizovan”, navela je Jelušić.

Član Odbora Ervin Ibrahimović kazao je da današnja diskusija neće smanjiti podjele ili etničku distancu u našem društvu.

“Ono za šta ne bi trebalo da budu sumnje je da ovaj Odbor treba da vrši kontrolu rada i da ministarka dođe i odgovori na sva pitanja. Ministarka treba da odgovori građanima kako se ponaša i kako je kršila Ustav i zakon”, smatra Ibrahimović.

Odbor je na kraju glasao sedam prema šest za kontrolno saslušanje ministarke Bratić. saslušanje je zakazano za petak 30. jula u 12 časova.

izvor: standard.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more